19:33:44 04.08.2021
 
Stiri

DECONSPIRARE // Decizia Curții Constituționale trezește mai multe semne de întrebare: „Este o decizie CIUDATĂ. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva”

Politică 09.04.2020 22:05 Vizualizări4830 Autor: Ziarul National
DECONSPIRARE // Decizia Curții Constituționale trezește mai multe semne de întrebare: „Este o decizie CIUDATĂ. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva” bizlaw.md


Curtea Constituțională urma să adopte chiar astăzi o decizie finală cu privire la sesizările depuse în legătură cu pachetul de legi asumat de Guvern, și nu să o suspende. Este opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, expusă în cadrul emisiunii „Punctul de azi”, de la TVR Moldova. Acesta susține că, în condițiile actuale, decizia adoptată de magistrați ridică mari semne de întrebare.

Tănase a remarcat că sesizarea asupra căreia s-au expus judecătorii a fost depusă asupra prevederilor care nu au nicio legătură cu pandemia, așa cum pretinde guvernarea.

„Este o decizie ciudată. Autorul sesizării a solicitat cu totul altceva. Autorul sesizării a avut anumite semne de întrebare vis-a-vis de prevederile din legea respectivă care vizau accizele la țigări, intrarea în zonele vamale a duty free-urilor, taxele pentru resurse naturale. Și e pe bună dreptate. E ciudat că în condițiile pandemiei, Guvernul se preocupă de regimul fiscal de la intrările cu zone duty free sau modifică taxele pentru extragerea nisipului. Prin urmare, Curtea, cred eu, în mod obiectiv, urma să răspundă la această întrebare. Sigur, formal, aveau dreptul să-și extindă competența, legea le permite așa ceva”

Totodată, Alexandru Tănase este de părere că magistrații trebuiau să adopte astăzi o decizie finală în cazul acestor sesizări, și nu să suspende decizia, întrucât, anumite prevederi din acel pachet sunt cu adevărat urgente în condițiile actuale de pandemie.

„Acum chiar nu se mai pune în discuții problema urgenței. De ce nu au dat o soluție chiar astăzi? De ce au suspendat-o și au amânat-o pentru câteva zile? În cazul în care Curtea, chiar dacă ar fi constatat niște vicii de procedură și ar fi invalidat legea, mâine, Guvernul Chicu ar fi avut ocazia să revină în Parlament cu aceeași inițiativă. Este foarte neclară și ciudată această poveste. Dubiile pe care le am vin de la faptul că premierul Chicu nu a ezitat să blameze opoziția. Opoziția nu a făcut altceva decât să utilizeze un drept al său de a contesta la CC. Reacția promptă cu care au venit îmi sugerează că e altceva la mijloc care nu prea are legătură cu constituționalitatea propriu-zis”, a adăugat Tănase.

Amintim că, astăzi, magistrații de la Curtea Constituțională au decis suspendarea Legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Premierul Ion Chicu a acuzat opoziția pentru faptul că a sesizat Înalta Curte, ceea ce a provocat judecătorii să suspende prevederile.

Sursa: Deschide.md

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.08.2021 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Retorica electorală ...

30.07.2021 09:31 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin e nemulțumit d...

26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md