08:02:08 29.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „UNIREA cu România nu mai poate fi oprită. E un PROCES care nu poate fi controlat, exact ca în anii 1988-1989, atunci când s-a declanșat procesul de eliberare NAȚIONALĂ”

Știri 14.03.2018 15:59 Vizualizări15801 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „UNIREA cu România nu mai poate fi oprită. E un PROCES care nu poate fi controlat, exact ca în anii 1988-1989, atunci când s-a declanșat procesul de eliberare NAȚIONALĂ”


„Suntem martorii unui fenomen care nu mai poate fi oprit (semnarea declarațiilor de Unire cu România n.r). Acest fenomen ia amploare și, de fapt, e un răspuns al aleșilor locali, e atitudinea lor față de faptul că acest stat nu are viitor. Este și un răspuns la situația din economie, politică. Oamenii nu mai văd că acest stat ar avea viitor. Ei cred, pe bună dreptate, că bunăstarea lor poate fi asigurată doar după Unire”. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele executiv al Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru.

Potrivit lui Șalaru, nici președintele Igor Dodon, nici Partidul Democrat (PD), care se află la guvernare, nu are cum să oprească procesul de Unire cu România. „Vedeți încercările disperate ale lui Dodon de a stopa acest proces? Dar nu va reuși, mai ales că declarațiile de Unire au fost semnate și de consilieri socialiști, comuniști, democrați sau din partea altor partide. Nu cred că PD poate stopa acest proces, pentru că nu e un proces inițiat de un ONG sau un partid politic, pe care poți să-i reduci la tăcere. Sunt anumite procese care nu pot fi controlate”, a declarat Anatol Șalaru la emisiunea „Important”.

Pentru a fi mai convingător, liderul PUN a oferit drept exemplu evenimentele din anii 1988-1989: „În acei ani, cei de la guvernare râdeau de noi, dar când am declanșat procesul de eliberare națională, acesta nu a mai putut fi oprit. Acum asistăm la același proces. Și atunci, inițial, eram câțiva. Acest fenomen abia a început”.

Șalaru a mai adăugat că până la urmă nu contează că asemenea declarații vor fi semnate de 200 sau 300 de localități. „Contează faptul că acest proces este inevitabil. Mai departe vom face exact ceea ce prevede Constituția. R. Moldova se poate uni cu alt stat, în cazul în care în cadrul unui referendum majoritatea cetățenilor optează pentru asta. Ulterior, Parlamentul va vota Unirea. Cert este că situația în R. Moldova nu se va îmbunătăți și asta nu din cauza actualei guvernări sau alteia. Europenii ne mai dau bani, dar ei niciodată nu vor veni să investească aici. Nu vom putea cerși la nesfârșit. A fost o situație favorabilă până în 2013, dar R. Moldova nu mai poate deveni „istorie de succes”. Toată incertitudinea aceasta care domină R. Moldova, vulnerabilitatea de aici, nu ne va permite să asigurăm bunăstarea cetățenilor. Și nici în UE nu vom fi acceptați”, a conchis Șalaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md