04:00:05 04.06.2020
 
Stiri

DECLARAȚIE // „Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei"

Știri 16.10.2019 08:00 Vizualizări1168 Autor: Ziarul National


DECLARAȚIE // „Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei

Forţele armate europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, a declarat generalul Constantin Degeratu, fostul preşedinte al Eurodefense România, în cadrul conferinţei anuale a Eurodefense care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Palatul Parlamentului de la București şi unde au fost dezbătute ameninţările de securitate la adresa Uniunii Europene. Domnia sa a afirmat: „Nicio ţară europeană nu are capabilităţile necesare pentru a se apăra în faţa Rusiei", scrie bursa.ro, preluat de Romanian Global News.

În discursul său adresat preşedinţilor filialelor Eurodefense din 14 ţări europene, Constantin Degeratu a spus că problemele cu care se confruntă securitatea Europei sunt inteligenţa şi capabilităţile de a folosi inteligenţa. Fostul şef al Eurodefense România susţine că în viitor vor avea loc schimbări şi provocări nemaiîntâlnite şi vom avea parte în continuare de surprize strategice aşa cum au fost conflictul din regiunea Abhazia declanşat în Georgia, în anul 2008, de Federaţia Rusă şi anexarea peninsulei Crimeea de către Kremlin, în anul 2014.

Generalul Constantin Degeratu a precizat: „Vladimir Putin a spus că extinderea NATO reprezintă o ameninţare, o vulnerabilitate la adresa securităţii Federaţiei Ruse. În acest timp, noi credem că NATO trebuie să fie partenerul Rusiei. Din această cauză, NATO şi Uniunea Europeană au fost descoperite, surprinse la agresiunile Rusiei din 2008 şi 2014".

Domnia sa a spus că, în loc să reacţioneze la agresiune şi să intervină pentru integritatea teritorială a Georgiei şi Ucrainei, NATO şi Uniunea Europeană s-au ocupat de stoparea conflictului, adică eliminarea pierderii de vieţi omeneşti, dar, cu toate acestea, Federaţia Rusă a ocupat cele două teritorii şi a ştirbit integritatea teritorială a celor două state.

Constantin Degeratu a spus: „Discutăm la nivel european şi la nivel NATO despre apărare, dar practic suntem ineficienţi în situaţia unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse. Discutăm despre apărarea vieţii, libertăţii, teritoriilor, în termeni militari. Managementul crizelor este privit în aceiaşi termeni, dar trebuie să avem instrumente pe care să le folosim pentru gestionarea crizelor. Din păcate, în acest moment nu există la nivel european nicio structură care să facă faţă ameninţărilor Rusiei. Fără o colaborare, fără cooperare între forţele noastre armate, nu putem să răspundem eficient ameninţărilor actuale".

Fostul preşedinte al Eurodefense România a subliniat că în acest moment capabilităţile forţelor europene nu sunt pe mărimea celor ale Federaţiei Ruse, deşi efortul financiar colectiv este cu mult mai mare şi că alocările bugetare pentru achiziţia de armament, echipament şi tehnică militară sunt făcute din cauza presiunilor puse de SUA în ultimii ani, în timpul administraţiei Trump. Degeratu consideră că atât timp cât la nivel global există puteri care se bazează pe capabilităţi nucleare, nu există nicio măsură de apărare, de reacţie din partea Europei în faţa acestor puteri, printre care se numără şi Rusia.

Generalul Constantin Degeratu a precizat: „Este doar o chestiune de timp până când vom vedea forţele ruse pe teritoriul altor state din Europa. Din păcate, politica SUA faţă de Rusia este greşită. La fel de greşite sunt şi politicile Uniunii Europene şi României faţă de autorităţile de la Kremlin. În acest moment, chiar dacă avem bani, nu mai avem timp, pentru că ameninţarea Rusiei este prezentă, este aici, pe teritoriul european".

Domnia sa consideră că este necesar ca liderii politici să investească în inteligenţa pertinentă care să genereze decizii realiste pentru a forţa guvernele să ia măsurile necesare.

„Securitatea este o precondiţie a prosperităţii", a punctat generalul Constantin Degeratu.

Majoritatea şefilor Eurodefense din statele membre ale organizaţiei a susţinut că ameninţările şi provocările de securitate s-au schimbat şi că este necesar ca ţările membre să coopereze pentru introducerea de noi capabilităţi menite să deservească mai bine obiectivul de securitate şi stabilitate al Europei.

Cu toate acestea, John Howe, preşedintele Eurodefense din Marea Britanie a precizat că, pentru o mai bună securitate a Europei, este necesară definirea viitoare a rolului NATO.

Howe a spus: „Cred că Donald Trump a deviat de la proiectul iniţial privind asigurarea securităţii şi apărării comune în Europa. De aceea, trebuie să reconsiderăm politica privind apărarea intereselor Europei şi politica privind combaterea noilor ameninţări. Din păcate, nu avem încă un plan cu privire la capabilităţile comune, iar proiectul unei apărări comune europene puternice este inconsistent. Într-adevăr Europa este o soft-power, dar nu este de ajuns. Suntem într-un deficit de strategie şi este necesară o poziţie puternică privind viitoarele ameninţări".

Şefii Eurodefense au concluzionat că este necesară o investiţie majoră şi o cooperare la nivel european în privinţa capabilităţilor din domeniul securităţii şi apărării şi că, la achiziţia acestor echipamente, prioritar ar trebui să fie modul în care acestea pot răspunde eficient ameninţărilor prezente şi nu preţul acestora.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md