21:41:45 21.02.2019
 
Stiri

DECLARAȚIE din Parlamentul de la București: Cazul George Simion poate duce la DETERIORAREA relațiilor speciale și privilegiate dintre cele două state românești

Știri 03.10.2018 10:42 Vizualizări1168 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE din Parlamentul de la București: Cazul George Simion poate duce la DETERIORAREA relațiilor speciale și privilegiate dintre cele două state românești

Cazul liderului Platformei „Acțiunea 2012”, George Simion, care a fost declarat, luni-seară, indezirabil pe teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de cinci ani, reprezintă „abuzuri de natură să limiteze drepturile cetățenilor români la libera circulație și la exprimarea opiniilor”.

Acuzația a fost lansată de către deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, care a susținut astăzi o declarație de la tribuna Camerei Deputaților privind interdicția de intrare timp de cinci ani în Republica Moldova a lui George Simion.

Constantin Codreanu susține că autoritățile române au obligația de a verifica dacă există sau nu vreun pericol real din partea unui cetățean român la adresa ordinii publice și a securității naționale a celui de al doilea stat românesc, așa cum ar lăsa să se înțeleagă, absolut neîntemeiat, autoritățile în exercițiu de la Chișinău.

„În noaptea de 1 spre 2 octombrie curent, un cetățean român a fost declarat indezirabil pentru următorii cinci ani și îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre George Nicolae Simion, președintele Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”, văzut de regimul Plahotniuc-Dodon drept un „pericol pentru securitatea națională și ordinea publică. Cetățeanul român George Simion a fost escortat până în vama Albița, îndepărtarea făcându-se într-o manieră susceptibilă de aplicarea forței fizice de către angajați ai Biroului Migrație și Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Cele întâmplate sunt abuzuri de natură să limiteze drepturile cetățenilor români la libera circulație și la exprimarea opiniilor. Aceste abuzuri pot conduce la deteriorarea relațiilor speciale și privilegiate dintre cele două state românești ale noastre. Ele urmăresc descurajarea și suprimarea mișcării unioniste din Republica Moldova susținută tot mai mult de către românii de peste Prut”, a declarat Constantin Codreanu.

Deputatul, originar din R. Moldova, s-a arătat convins că liderul Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” nu a întreprins niciodată acțiuni care să prezinte „pericol pentru securitatea națională și ordinea publică” din stânga Prutului.

„Singurele sale activități publice în Republica Moldova se înscriu perfect în limitele legale. Opiniile unioniste exprimate de George Simion, ca și militantismul unionist în general, nu pot prezenta niciun fel de pericol real pentru securitatea națională și ordinea publică din Republica Moldova. Cel mai convingător argument în acest sens este existența unor partide unioniste înregistrate legal la Chișinău”, a mai declarat deputatul.

Codreanu s-a întrebat dacă guvernarea de la Chișinău lansează astfel lupta înpotriva unionismului în R. Moldova.

„Întrebarea noastră firească este dacă regimul Plahotniuc-Dodon luptă doar cu un cetățean al României care nu a comis nimic reprobabil sau luptă cu ideea unionistă în general? În ultimul timp a devenit tot mai clar că militantismul unionist este văzut la Chișinău drept un pericol la adresa regimului Plahotniuc-Dodon, ceea ce însemnă că acest regim va putea recidiva în cazul oricărui cetățean român care militează pentru Unire. Astfel, am ajuns în situația în care regimul antidemocratic Plahotniuc-Dodon reprezintă el însuși o problemă de securitate pentru România și pentru români. Ieri, am interpelat Ministerul Afacerilor Externe asupra cazului, cerând luarea de măsuri, conform legii, pentru clarificarea situației, solicitarea de explicații și remedierea cazului. Ideea unionistă este una legitimă. Ea reprezintă un test pentru orice guvernant de la București și Chișinău. Mai ales acum, în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri. Oricine luptă împotriva acestei idei va pierde. Reunirea României cu Republica Moldova este un ideal sfânt și perfect democratic. Nimeni și nimic nu-i va putea sta în cale. ReUnirea este iminentă!”, și-a încheia declarația deputatul Constantin Codreanu.

Menționăm că George Simion a fost expulzat în noaptea de luni spre marți din R. Moldova, acesta acuzând faptul că a fost bătut. Autoritățile responsabile de la Chișinău au respins faptul că George ar fi fost maltratat înainte de a fi predat autorităților de peste Prut și spun că au luat decizia la solicitarea serviciilor speciale de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Polilogu 03.10.2018 19:15

C. Codreanu spune in Paralamentul Romaniei exact ceea ce trebuie spus ! Si e numai inceputul ! Bat la usă alegerile generale in RO si cele europarlamentare si se vor auzi si mai multe si mai DURE ! AVIZ TUTUROR AMATORILOR de vesti BUNE/ RELE !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md