01:27:14 22.09.2018
 
Stiri

DECLARAȚIE // „Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi în România din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale”

Moldovenii în lume 26.07.2018 17:00 Vizualizări1581 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi în România din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale” Zf.ro

Angajatorii români ar putea să compenseze, măcar parţial, deficitul de personal de pe piaţa muncii prin „im­por­tul“ de angajaţi din Republica Mol­dova, însă statisticile arată că, în pre­zent, doar 213 cetă­ţeni moldo­veni au drept de şedere în scop lucrativ în Ro­mânia.

În acelaşi timp, numai în 2017 auto­ri­tăţile au eliberat avize de an­gajare pentru mai mult de 1 400 de viet­na­mezi. De ce nu se orien­tează angajatorii care vor să aducă personal din sta­te non-UE către Repu­blica Moldova, este întrebarea la care a încercat să găsească răspuns Ziarul Financiar de peste Prut.

„Cetăţenii din Repu­bli­ca Moldova au acces foarte uşor la cetăţenia ro­mâ­nă şi foarte mulţi folo­sesc Româ­nia ca o punte, ca o ţară de tranzit către ţările vestice. Anga­jaţii din Republica Mol­do­va sunt valoroşi din punc­tul de ve­dere al apropierii ling­vis­tice şi culturale şi sunt o resursă bună, dar nu atât de bu­nă încât să suplinească necesarul Româ­ni­ei. Noi avem angajaţi atât din Asia, cât şi din Republica Moldova, dar dife­ren­ţa dintre angaja­tul moldovean şi cel asia­tic este că, de regulă, angajatul asia­tic nu pleacă atât de repede“, a spus Dragoş Petrescu, antreprenorul care con­­trolează lanţul de restaurante City Grill.

Potrivit datelor Inspectoratului Ge­neral pentru Imigrări de la București, la 30 iunie 2018, în evidenţele instituţiei erau 213 cetă­ţeni din Rebublica Moldova care aveau un drept de şedere pe teritoriul Româ­niei în scop de angajare/activităţi lucra­tive. Instituţia a acordat anul acesta, deja, 4 055 de avize de angajare/ deta­şare, iar „contingentul de avize pentru lu­crătorii străini detaşaţi a fost deja epuizat“.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md