22:50:09 18.05.2025
Stiri

De ce NU trebuie să faci dușuri reci pe caniculă. Riscurile pentru sănătate

Actualitate 19.07.2023 07:28 Vizualizări992
De ce NU trebuie să faci dușuri reci pe caniculă. Riscurile pentru sănătate Shutterstock

Meteorologii au emis o serie de avertizări de caniculă pentru următoarea perioadă. Atât în România, cât și în Europa, s-au înregistrat temperaturi record, iar specialiștii ne recomandă să ne protejăm cât mai mult de căldură.

Una dintre soluțiile la care oamenii apelează este dușul rece, însă, contrar miturilor, acesta nu este deloc recomandat pe timpul caniculei. În timpul dușurilor reci, organismul inițiază o reacție de termoreglare pentru a menține temperatura internă constantă. Deși pielea se va răci inițial, corpul va reacționa prin încălzirea rapidă pentru a compensa scăderea temperaturii pielii. Astfel, efectul răcoritor al dușului rece va fi de scurtă durată și vei reveni rapid la starea anterioară.

Conform Daily Express, în timpul caniculei, corpul nostru se luptă pentru a menține o temperatură internă optimă. Atunci când ne expunem la un duș rece, acesta poate determina vasoconstricție, adică strângerea vaselor de sânge, într-o primă etapă. Această reacție inițială este urmată de vasodilatație, adică dilatarea vaselor de sânge, care are scopul de a redistribui căldura. Schimbarea în circulația sanguină poate duce la o creștere a fluxului de sânge către piele, ceea ce, contrar așteptărilor, poate provoca o creștere a temperaturii corpului în loc să o scadă.

Un alt efect al dușului rece în timpul caniculei este faptul că poate determina o revenire rapidă a transpirației. Atunci când corpul este expus la apă rece, acesta poate interpreta această scădere bruscă de temperatură ca pe un semnal că temperatura corpului scade și, în consecință, va începe să producă mai multă transpirație pentru a menține echilibrul termic. Așadar, în loc să te simți răcorit pentru o perioadă scurtă de timp, vei experimenta o senzație de răcoare temporară, urmată de o creștere accentuată a transpirației și a umidității pielii, după cum arată sursa menționată.

Unul dintre principalele riscuri asociate cu dușul rece în timpul caniculei este șocul termic. Trecerea rapidă de la temperaturi ridicate la apă rece poate fi dificilă pentru corpul nostru în a se adapta la aceste schimbări bruște. Acest lucru poate cauza tensiune arterială scăzută, amețeli, slăbiciune și chiar leșin.

De asemenea, dușul rece în timpul caniculei poate suprasolicita sistemul cardiovascular. Atunci când ne expunem la apă rece, vasele de sânge de la suprafața pielii se contractă inițial (vasoconstricție), urmată de dilatarea lor (vasodilatație). Această alternanță rapidă între vasoconstricție și vasodilatație poate exercita o presiune suplimentară asupra inimii și vaselor de sânge.

Există și riscul de probleme respiratorii asociate cu dușul rece în timpul caniculei, în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Expunerea la apă rece poate determina constricția bronhiilor și poate agrava simptomele respiratorii.

Deși temperatura corpului poate fi ridicată în timpul caniculei, suprafața pielii se poate răci în mod neuniform atunci când facem dușuri reci. Acest lucru poate duce la hipotermia superficială, în care temperatura pielii scade sub nivelul normal. Simptomele hipotermiei superficiale pot include senzație excesivă de frig, amorțeală, cianoză (înroșirea sau albirea pielii) și chiar leziuni cutanate.

În plus, expunerea prelungită la dușuri reci în timpul caniculei poate perturba funcționarea sistemelor noastre de reglare a temperaturii. Corpul nostru are mecanisme complexe de termoreglare pentru a se adapta la medii calde, iar expunerea îndelungată la dușuri reci poate afecta aceste mecanisme, determinând organismul să lupte în continuare pentru a menține temperatura, ceea ce poate duce la un consum crescut de energie.

Sursa: digi-world.tv

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte