De ce chelesc bărbaţii: obiceiul des întâlnit care poate duce la căderea părului. Concluzia amară a unui studiu


O veste amară pentru bărbaţii cărora le place zahărul. Potrivit unui studiu ştiinţific, există o legătură între consumul de băuturi foarte dulci şi căderea părului. Totuşi, nutriţioniştii spun că există soluţii.
Pericolul de calviţie începe de la doi litri de băuturi cu zahăr pe săptămână, spun cercetătorii de la Universitatea din Beijing, care au făcut un studiu în acest sens. Tinerii care depăşesc frecvent limita au un risc de patru ori mai mare să îşi piardă podoaba capilară de decât cei care rezistă tentaţiilor dulci. Limita de pericol poate fi depăşită aproape fără să îţi dai seama.
Autorii studiului au observat că tinerii care cheliseră beau săptămânal, în medie, peste patru litri de băuturi îndulcite cu zahăr - adică opt sticle de 500 de mililitri, faţă de doi litri şi jumătate cât au declarat participanţii cu păr bogat. În România, potrivit Eurostat, peste un sfert din populație bea sucuri îndulcite cu zahăr de trei ori pe săptămână, iar 11% au acest obicei de 5, 6 ori în şapte zile.
"Este foarte posibil ca nivelul glucozei să crească, iar glucoza să nu fie disponibilă pentru rădăcina firului de păr. Riscul firului de păr de a se denatura crește. Practic, nu sunt nutrienți biodisponibili pentru rădăcina firului de păr și atunci cade", a explicat Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Ce mănâncă oamenii cu păr bogat
Savanţii chinezi care au făcut legătura dintre băuturile dulci şi calviţie au constatat că participanţii cu păr bogat, pe lângă faptul că evitau băuturile îndulcite, mâncau cereale, rădăcinoase, fructe, peşte şi fructe de mare. Cercetătorii spun, însă, că principala cauză de cădere a părului este genetică.













































































