00:42:13 22.02.2018
Stiri

De ce a PIERIT tot peștele din râul Răut într-o singură zi: PREJUDICIU de sute de mii de lei

Social 05.10.2017 12:00 Vizualizări1175 Autor: Ziarul National
De ce a PIERIT tot peștele din râul Răut într-o singură zi: PREJUDICIU de sute de mii de lei

Pe 31 august curent, râul Răut a secat totalmente în preajma satelor Brânzenii Noi și Căzănești din raionul Telenești, iar tot peștele a murit.

Potrivit primarului localității Căzănești, Vasile Sârbu, în acea zi, în dreptul localității pe care o conduce timp de șase ore apa nu a curs în râu. Ultima secare a râului a avut loc pe data de 20 septembrie curent, iar agricultorii care utilizează sisteme de irigare integrală din râul Răut tot au avut de suferit. În prezent, râul Răut a revenit în albie.

Ieri, membrii Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională au efectuat o vizită de documentare la hidrocentrala de pe râul Răut din Brânzenii Noi pentru a vedea la fața locului situația ecologică, creată în urma construcției hidrocentralei, și au audiat autoritățile centrale și locale responsabile, precum și gentul economic care a efectuat lucrări de extragere a calcarului în zonă.

Șeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadim Stângaci, susține că ecologiștii au efectuat un control la fața locului și au constatat că agentul economic a extras și transportat ilegal 660 de metri cubi de calcar brut. „Prejudiciul cauzat mediului în urma extragerii nelegitime a substanţelor minerale utile a fost evaluat în mărime de 223 080 de lei, iar prejudiciul cauzat resurselor de sol în mărime de 106 392 de lei”, a spus oficialul, citat de un comunicat de presă al Parlamentului.


Totodată, agentul economic a efectuat, fără avizul pozitiv al expertizei ecologice de stat, lucrări de regularizare a cursului râului, de montare a comunicaţiilor, executare a altor lucrări care influenţează negativ calitatea apei şi starea obiectivelor acvatice.

Materialele acumulate au fost expediate Procuraturii Generale care a dispus pornirea urmăririi penale.

Anterior, „ZdG” a scris că firma care a construit hidrocentrala pe Răut este „Expertlab”, al cărei asociat este Ruslan Berlinschi, care ar avea legături cu deputatul democrat Vladimir Andronachi.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2018 08:59 Ziarul National Chirtoacă, Usatîi, asemănări și difer...

16.02.2018 09:16 Nicolae Negru De ce România nu se teme de Republica...

12.02.2018 09:15 Nicolae Negru Eșecul major al Guvernului Filip

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md