Dacă „pică” stația de la Sudja din cauza acțiunilor militare din Kursk, regiunea transnistreană poate fi alimentată cu gaze via Turcia, în regim revers. Parlicov: „Dacă Gazprom vrea, acest lucru poate fi făcut rapid și asta va trece neobservat”
Regiunea transnistreană ar putea fi alimentate cu gaze naturale via Turcia, în sistem revers, în cazul unei potențiale avarii la stația de la Sudja, regiunea Kursk din Federația Rusă unde au loc acțiuni militare.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Prlicov, starea de alertă timpurie a fost instituită săptămâna trecută pe piața gazelor din R. Moldova pentru ca instituțiile statului să poată acționa prompt, dacă stația de la Sudja, pe unde sunt tranzitate 40 de milioane de metri cubi de gaze pe zi spre unele regiuni din Europa, inclusiv regiunea transnistreană a R. Moldova, va deveni nefuncțională.
„Acum, companiile Moldovagaz și Gazpromschimbă între ele informațiile mult mai intensiv. Există Vestmoldtransgaz, operatorul de gaz, care are anumite obligații, știe ce să facă, dacă vede că are loc situația de criză. Fizic, este posibil de a aduce gaz în regiunea transnistreană din altă parte. Cel mai important aici este gradul de cooperare al Gazprom-ului. Dacă Gazprom vrea, acest lucru poate fi făcut rapid și asta va trece neobservat. Nici cei din regiunea transnistreană și nici noi nu vom observa această trecere. Adică, gazul este adus în regiunea transnistreană prin Turcia, în regim revers”, a spus Victor Parlicov la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
CITIȚI și RĂZBOI // Stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale, instituită în R. Moldova, urmare a luptelor din Kursk
Potrivit aceleiași surse, dacă Gazprom nu va mai livra gaz regiunii transnistrene, autoritățile de la Chișinău vor asigura regiunea cu energie electrică și gaze, dar „prețurile se vor schimba”.
„Renunțarea asumată de către Gazprom de a livra gaz conform contractului ar înseamnă că Federația Rusă își asumă declanșarea unei crize în regiunea transnistreană”, a mai spus ministrul Energiei.
Menționăm că malul drept al Nistrului nu mai consumă de circa doi ani gaze rusești, însă regiunea transnistreană este dependentă de „Gazprom”, ale cărei servicii nu le-a achitat niciodată.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski