Dacă folosești Google Chrome și ai aceste aplicații, atunci ești în pericol: Au un virus care te spionează
În zilele noastre este dificil să nu folosiți Google Chrome atunci când vă conectați la Internet. Browserul a devenit practic sinonim cu Internetul și, deși acum prin lege în UE, utilizatorii au alegerea motorului lor de căutare, predeterminat majoritatea continuă să parieze pe Google Chrome. Pare a fi favoritul. Acest lucru îl face un serviciu folosit de milioane de oameni din întreaga lume. Mai exact, compania susține că are deja peste 3,4 miliarde de utilizatori. Și așa cum se întâmplă adesea cu tot ceea ce strălucește pe internet. Infractorii cibernetici vor să profite de succesul și popularitatea platformei, pentru a-și duce la bun sfârșit înșelătoriile și atacurile.
De data aceasta, au optat pentru extensiile Google Chrome. Extensiile sunt aplicații, programe sau funcții care pot fi adăugate pe site-ul Google și oferă funcții suplimentare motorului de căutare web într-un mod mai accesibil și mai rapid pentru utilizator, informează ziarulromanesc.at.
Se estimează că există peste 250.000 de extensii în Google Chrome. Practic, cu aplicații de tot felul și pentru toate gusturile, Google este responsabil să verifice dacă toate sunt corecte și sigure. Însă, atâtea actualizări nu pot ajunge întotdeauna la toată lumea și uneori se întâmplă lucruri de genul acesta. Un cercetător în securitate cibernetică pe nume Wladimir Palant a descoperit că extensiile de aplicații precum PDF Toolbox pun în pericol securitatea a milioane de oameni, la fel ca și aplicația Autoskip pentru YouTube. Asta, deoarece aceștia puteau accesa un server extern pentru a vedea toate paginile vizualizate de utilizatori.
Un studiu realizat de Spin.AI estimează că aproximativ 51% dintre extensiile Google și Microsoft reprezintă un risc pentru utilizatori. De ce? Deoarece cu instrumente de spionaj infractorii cibernetici pot accesa datele personale sau bancare ale utilizatorilor pentru a le vinde ulterior unor terți în scopuri comerciale. Aplicații precum PDF Toolbox au avut peste două milioane de descărcări și o evaluare de 4,2 din cinci. Ceea ce arată că nici măcar nu putem avea încredere în evaluările altor utilizatori. După această descoperire, experții își amintesc că ar trebui să instalăm întotdeauna aceste extensii de pe site-urile oficiale, pe lângă eliminarea tuturor celor pe care nu le folosim pentru a evita astfel de cazuri de înșelătorie, conform eleconomista.es.
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE
VIDEO // Opt camioane pline cu peste 100 000 de cărți au trecut Prutul: Guvernul României a cheltuit peste 15,5 milioane de lei pentru a înnoi stocurile de carte din cele 300 de biblioteci ale R. Moldova