Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Refuzul României de a elibera cărți de identitate cu domiciliul în orice alt stat membru este ilegal


Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis săptămâna trecută faptul că refuzul României de a elibera cărți de identitate cu domiciliul în orice alt stat membru este ilegal.
În decizie se arată că refuzul unui stat membru de a elibera unuia dintre cetățenii săi o carte de identitate cu valoare de document de călătorie pentru singurul motiv că are domiciliul în alt stat membru este contrar dreptului Uniunii.
Simina Tulbure, deputată Reper de Diaspora și coinițiatoarea unei propuneri legislative privind înscrierea domiciliului din străinătate în cărțile de identitate românești, punctează faptul că mulți români mint în legătură cu reședința tocmai de teama de a nu-și pierde cartea de identitate.
„Diferența de tratament între românii din țară și cei din Diaspora pe care a subliniat-o Curtea în recenta hotărâre este evidentă. Este bine cunoscut faptul că statul obligă românii să mintă asupra domiciliului lor. Un număr impresionant de români care locuiesc de fapt în străinătate își declară domiciliul în România tocmai pentru a nu pierde cartea de identitate, acest document necesar în special în relația cu statul român. În cauza de la CJUE, Guvernul român a invocat faptul că nu poate înscrie domiciliul în străinătate pe cartea de identitate, ceea ce este absurd în condițiile în care alte state precum Franța înscriu fără probleme atât pe cartea de identitate cât și pe pașaport domiciliul cetățenilor lor care se află în străinătate. Sunt convinsă că toți parlamentarii vor fi de acord cu urgentarea adoptării propunerii noastre legislative, mai ales în contextul hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a subliniat Oana Cambera, deputată Reper de Ilfov și coinițiatoare a propunerii legislative, transmite ziare.com.
Propunerea Reper care pune legislația română în conformitate cu dreptul Uniunii Europene se află în ultimele etape ale procesului legislativ, fiind necesar doar raportul comun al comisiei juridice și al comisiei pentru administrație publică pentru ca acesta să poată fi votat și de plenul Camerei Deputaților.









































































