03:15:06 21.07.2018
 
Stiri

Cum și-a argumentat CEC decizia de a RESPINGE înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt

Politică 12.01.2018 19:19 Vizualizări1083 Autor: Ziarul National
Cum și-a argumentat CEC decizia de a RESPINGE înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt

Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat, astăzi, să înregistreze grupul de inițiativă care urma să strângă semnături în favoarea organizării unui referendum de anulare a sistemului mixt. Pentru neînregistrarea grupului de inițiativă au votat șase membri din cei opt prezenți la ședință, printre care președinta CEC Alina Russu și Iurie Ciocan. Vladimir Șarban și Sergiu Gurduza au votat împotrivă.

Ședința CEC a fost una tensionată, cu altercații verbale între membrii Comisiei și reprezentanții grupului de inițiativă.

Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a declarat că a constatat lispa a două documente în dosarul depus la autoritatea electorală.

„Este vorba despre lipsa deciziei grupului de inițiativă privind alegerea Biroului executiv al acestuia, compus din președinte, vicepreședinte și secretar, dar și lipsa deciziei Biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu CEC”, a spus Ciubotaru.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a declarat că „este dreptul nostru” de a desemna sau nu un trezorier, lucru care poate fi făcut oricând, iar despre celălalt act trebuia să fie informat în decurs de 15 zile de la depunerea dosarului la CEC, așa cum s-a întâmplat în cazul altor acte.

Membrii CEC au mai declarat că au găsit neconcordanțe în lista celor 735 de membri ai grupului de inițiativă și că nu a fost respectat termenul de cel puțin 10 zile de organizare a ședinței grupului de inițiativă, după notificarea Primăriei capitalei despre locul și data desfășurării acesteia..

Totodată, autoritatea electorală susține că a depistat discrepanțe și între textul proiectului de lege propus spre vot la adunarea grupului de inițiativă cu privire la referendum și cel prezentat Comisiei Electorale Centrale.

Iurie Ciocan a explicat că legea are „un anumit corp”, iar ceea ce propune grupul de inițiativă este scoaterea unor componente din acesta, lucru inadmisibil.

Potrivit Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția, elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special sistemul electoral, nu trebuie să fie amendate decât cel puțin cu un an înainte de alegeri, iar alegerile parlamentare ordinare ar urma să aibă loc în acest an, au mai argumentat membrii CEC.

„Guvernarea vrea să ne saboteze inițiativa, fiindcă se teme de ea. Prin adoptarea sistemului mixt s-a comis un abuz asupra cetățenilor și noi vrem să-l anulăm. (...) Nu puteți să invocați o normă a Consiliului Europei, pentru că noi vrem să anulăm un abuz, ca popor”, a spus Gligor, acuzând că acuzațiile CEC „sunt absolut nefondate și ridicole” și că a luat „o decizie politică”.

Inițiatorii ideii de organizare a referendumului de anulare a sistemului mixt, reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, au declarat că vor aduna un alt grup de inițiativă pentru a relua procedura și a insista ca plebiscitul să aibă loc.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Top stiri

Tarnacop 12.01.2018 19:47

Acei din CEC nu vor sa repete soarta judecatorului D.Manole. E imposibil sa te astepti la verticalitate de la baliga.

S. Avram 13.01.2018 11:21

Altă hotărâre nici nu era de așteptat. Dacă la CEC se adresa I. Șor, cu o propunere de a organiza un referendum ca la Orhei el să fie numit SULTAN, dar nu primar, CEC accepta cererea lui.

B. Tatomir 13.01.2018 14:54

Așa gen de hotărâri demonstrează că liderii guvernării se tem de anularea votului mixt.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.07.2018 09:29 Nicolae Negru Oligarhia pre limba ei piere, iar Dod...

16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md