07:38:32 15.05.2025
Stiri

Expert din R. Moldova: Cum se face Cahorul în condiţii casnice?

Economie 27.09.2015 13:00 Vizualizări23436
Expert din R. Moldova: Cum se face Cahorul în condiţii casnice? sursa: google.ro

Carte de vizită

Cahor este vinul roşu care simbolizează sângele lui Iisus Hristos. Tradiţional, acest vin se pune în capul meselor cu prilejul sărbătorilor creştine şi este considerat ca „vin bisericesc”.

Cuvântul „Cahor” vine de la denumirea provinciei Lo din sud-vestul Franţei Cahors, unde a fost „inventat” acest „vin fiert”, însă Cahorul demult a devenit carte de vizită a R. Moldova. Cahorul moldovenesc nu este analogul vinului produs în Cahors. Denumirea vine de la împrumutarea unui element al tehnologiei franceze - încălzirea mustuielii (de aceea şi vinul se numeşte „fiert”), datorită acestui fapt, din elementele tari ale strugurilor se extrage o gamă mai completă a componentelor de aromă, culoare etc.

L-am întrebat pe Ion Nironco, tehnolog în vinificaţie, dacă Cahorul poate fi pregătit în condiţii casnice. „Desigur că se poate. Numai că procesul întruneşte câteva condiţii care trebuie respectate cu exactitate, dacă se doreşte un rezultat pe potrivă”, a subliniat specialistul.

„Pentru Cahor se vor lua struguri de soi Cabernet, dar poate fi adăugată şi poamă Merlot sau Saperavi (soi negru). Cabernetul propriu-zis este mai dur la gust, în popor i se spune „face gura pungă”, iar dacă-i adăugăm Merlot ori Saperavi, atunci e mai moale. Fiecare alege după gust. Pentru Cahor se vor zdrobi doar bobiţele, iar sucul se va încălzi până la temperatura de 76-78 de grade. În niciun caz nu se va aduce până la fierbere şi vor fi respectaţi anume aceşti indici, cu un termometru nu este greu de verificat. Procedura se va repeta de trei ori, după care sucul se va lăsa să se răcească. Răcit, sucul de struguri va fi lăsat până să înceapă să „brodească”, dar nu mai mult decât până la momentul când începe „să pişte de limbă”. Ulterior, la 840 de mililitri de suc se vor adăuga 160 de mililitri de spirt.

IMPORTANT: se va adăuga spirtul în must, şi nu invers. Altfel, vinul va avea gust de cauciuc ars. Nu se va adăuga nici zahăr, Cahorul trebuie să aibă zahărul suficient din struguri. La fabricile de vin procentul de zahăr se calculează prin expertize de laborator, iar gospodarul casnic trebuie să se bizuiască pe propriul gust. În acest an, strugurii sunt destul de dulci, aşa că ar trebui să iasă un vin pe cinste”, susţine Ion Nironco.

Se serveşte Cahorul, bineînţeles, nu doar la Paşti sau în scopuri curative. Acesta este un vin de desert, care se recomandă a fi servit la fructe şi produse de patiserie, cu bucate dulci. Însă, spre deosebire de alte vinuri de desert, Cahorul poate fi servit şi pe parcursul întregii mese, este bun atât cu bucate condimentate din carne şi legume, cât şi cu vânat. Pentru petreceri zgomotoase, Cahorul nu este potrivit. Anual, clerul creştin-ortodox adună o comisie specială de degustare, care recomandă bisericilor pentru folosirea la serviciile divine anumite vinurile Cahor.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte