Cum pot fi combătute FRAUDELE din băncile R. Moldova


Reprezentanții sectorului bancar, sectorului microfinanciar, managerii financiari și contabilii din Republica Moldova au aflat mai multe despre managementul fraudei în cadrul unui seminar, organizat de Asociația Businessului European (EBA).
Acest domeniu este neexplorat în Republica Moldova, iar specialiști pe această filieră sunt foarte puțini.
Alina Becheanu, președintele Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor (APCF), a declarat că: „Prevenirea Fraudei și Conformitatea pot deveni riscuri semnificative pentru orice organizație atunci când nu sunt tratate într-un mod profesionist. În România, de exemplu, deja putem declara că implementarea acestui sistem arată avantaje”, consideră specialista.
„În 2015 a fost inițiat un program care are drept scop consolidarea suprevegherii bancare prin implementarea directivelor Bazel 2 și Bazel 3. În același timp, pe moment, Banca Națională desfășoară o analiză amplă a sistemului bancar pentru a identifica necesitățile acestuia și pentru a putea implementa cu mai multă eficiență sistemul de management a riscului de fraudă”, menționează și șeful Departamentului supraveghere bancară de la Banca Națională a Moldovei, Andrei Burciu.
Implementarea sistemului de management a riscului de fraudă va deschide acces direct la finanțări la nivel mondial, ceea ce instantaneu va permite companiilor din republică să beneficieze de credite de împrumut cu rata dobânzii mult mai scăzută.
„Anume implementarea sistemului de management a riscului de fraudă înseamnă credibilitate”, a precizat Mariana Rufa, director executiv al Asociației Businessului European Moldova.
Seminarul a fost organizat de către Asociația Businessului European în parteneriat cu Fremen Training & Consulting, România, și cu sprijinul Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor, România.











































































