Cum îți dai seama dacă ești infectat cu Omicron? Simptomele pe care, dacă le ai, ar trebui să te testezi


La începutul pandemiei, COVID-19 a venit cu o listă lungă de posibile simptome, de la febră și stomac deranjat până la pierderea mirosului și a gustului. Infecția cu varianta Omicron pare să înceapă cu simptome similare cu cele ale unei răceli obișnuite, poate în parte pentru că pare să provoace infecție mai mult în tractul respirator superior decât în tractul respirator inferior(plămâni), cum se întâmpla cu primele variante.
Nas care curge, dureri de cap, oboseală şi dureri în gât - acestea sunt principalele simptome detectate la o persoantă infectată cu varianta Omicron a noului coronavirus. Asta reiese din datele aplicaţiei COVID ZOE, dezvoltată de profesorul şi epidemiologul Tim Spector, care analizează modele de răspândire a coronavirusului în Marea Britanie.
Simprtome:
-rinoree (curgerea nasului),
-durere în gât,
-strănut,
-durere de cap,
-tuse, greaţă,
-dureri musculare,
-diaree,
-erupţii cutanate.
Durere în gât/Tuse
Tusea a fost un simptom definitoriu al COVID-19 de la început și rămâne simptom şi pentru varianta Omicron. Noutatea o reprezintă faptul că unele persoane infectate s-au plâns și de durere în gât.
Pierderea mirosului și gustului este mai rară
Pierderea mirosului și gustului a fost, de asemenea, un simptom definitoriu la începutul pandemiei. Pentru unii oameni, în special cei care suferă de Long Covid, acest lucru s-a transformat în parosmie. În cazul Omicron, pierderea mirosului și gustului este mult mai puțin comună și doar una din cinci persoane raportează acest tip de simptom.
Durere lombară/durere de spate
Primele cazuri de infectare cu varianta Omicron, depistate în Africa de Sud au inclus durerea lombară ca simptom, iar rapoartele din alte țări au inclus iniţial mialgii şi dureri musculare.
Simptomele par, de asemenea, să înceapă mai devreme - la aproximativ trei zile după infecție, faţă cinci zile, cum se întâmpla varianta Delta.
Oboseala
Acest simtpom a rămas constant de când a apărut noul coronavirus și este încă una dintre cele mai comune caracteristici ale COVID-19, care ar putea ajuta, de asemenea, oamenii să-l distingă de răceala comună.
Deşi constatările sale nu sunt revizuite de colegi, studiul aplicaţiei ZOE COVID este un indicator util care reuneşte simptomele experimentate de persoanele care au fost testate pozitiv pentru virus.
"Cele 480 de milioane de rapoarte transmise prin intermediul aplicaţiei studiului au arătat că, pe măsură ce virusul a evoluat, la fel a fost şi cu simptomele pe care le provoacă. În 2020, a devenit rapid clar că versiunile originale şi Alpha ale coronavirusului au provocat trei simptome foarte comune – tuse, febră şi pierderea mirosului – precum şi cel puţin alte 20. Când a apărut Delta, am observat apoi o schimbare a simptomelor cel mai frecvent raportate. Simptomele asemănătoare răcelii – inclusiv curgerea nasului, dureri în gât şi strănut persistent – au devenit mai frecvente, împreună cu dureri de cap şi tuse, în special la persoanele care au suferit", a declarat Tim Spector, unul dintre coordonatorii proiectului.











































































