Cum arăta BUGETUL R. Moldova înainte de a anunța AUSTERITATE bugetară. Va ajunge să fie îndeplinit?


Guvernul a planificat, pentru anul 2015, venituri la Bugetul Public Național de peste 45 de miliarde de lei, din care 30,4 miliarde au fost direcționate spre Bugetul de Stat, 13,5 miliarde - spre Bugetul de Asigurări Sociale și 5,16 miliarde - spre Fondul de Asigurări Obligatorii din Medicină.
Potrivit unui infografic realizat de bugetstories.md, aproape 50 la sută din veniturile la Bugetul de Stat ar trebui să fie generate din TVA – 15,43 de miliarde de lei. Din accize ar urma să se adune 3,93 de miliarde de lei, din impozitul pe venit al persoanelor fizice - 2,61 de miliarde și din impozitul pe venit al persoanelor juridice - cu 2,38 de miliarde de lei. În plus, din granturile externe provin 2,76 de miliarde lei sau circa 40 de dolari pe cap de locuitor.
Cheltuielile la Bugetul de Stat au însumat 34,3 miliarde de lei, iar din această sumă cei mai mulți bani au fost transferați către Autoritățile Publice Locale – 7,4 miliarde de lei, în timp ce pentru infrastructură au fost cheltuite 3 miliarde de lei. De asemenea, 3,6 miliarde din cheltuieli sunt planificate a fi acoperite din împrumuturi.
Sectoarele cu cea mai mare finanțare din Bugetul de Stat sunt învățământul – cu alocări de 8,23 de miliarde de lei, asigurarea și asistența socială – 6,18 miliarde și transferurile către Unitățile Teritorial-Administrative – 5,88 de miliarde de lei.
În același timp, dintre sectoarele cu cea mai mică finanțare de la buget se numără Apărarea Națională - 450 de milioane de lei, Știință și Inovație - 420 de milioane de lei și Protecția Mediului - 360 de milioane de lei.
Menționăm că, recent, premierul interimar Natalia Gherman a atenționat miniștrii să nu admită achiziții și să cheltuiască rațional banii publici.









































































