23:20:10 26.04.2024
Stiri

Cum a SCĂPAT Lituania de șantajul energetic al rușilor, la începutul anilor 90: Dezvăluiri de la o discuție a foștilor președinți Grybauskaitė și Timofti. „După aceasta, Rusia singură ne-a propus gaz, dar deja FĂRĂ condiții politice”

Actualitate 24.11.2022 10:08 Vizualizări2955 Autor: Ziarul National
Cum a SCĂPAT Lituania de șantajul energetic al rușilor, la începutul anilor 90: Dezvăluiri de la o discuție a foștilor președinți Grybauskaitė și Timofti. „După aceasta, Rusia singură ne-a propus gaz, dar deja FĂRĂ condiții politice”


În momentul în care Rusia a deconectat gazele spre Lituania, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, imediat după prăbușirea URSS, acest stat a decis că „vom arde pădurile noastre, dar nu vom îngenunchea”. La scurt timp, Federația Rusă a fost cea care a venit cu propunerea să le vândă lituanienilor gaze, dar deja fără să mai impună condiții politice.

Exemplul i-a fost dat fostului președinte al R. Moldova, Nicolae Timofte, de către ex-președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, în cadrul unei disuții pe care au avut-o cei doi șefi de stat, a dezvăluit fostul secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova, Ion Păduraru, în contextul deconectării, în ziua de miercuri, a energiei electrice pe tot teritoriul republicii noastre din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Astăzi, Lituania este membru al UE și NATO, iar salariul mediu plătit în anul 2022 în acest stat a ajuns la 881 de euro.

„Atacul terorist al Rusiei asupra infrastructurii de electricitate cu impact țintit direct asupra republicii noastre mi-a amintit de o discuție a dnei Dalia Grybauskaite, fosta președintă a Lituaniei, cu dl. președinte Nicolae Timofte, în contextul informării de către d. N. Timofte despre presiunile economice ș.a.m.d. impuse de Rusia împotriva republicii noastre în legătură cu semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Doamna Grybauskaite a povestit cum Lituania a ieșit, la începutul anilor 90, din dependența de resursele energetice rusești. Noi, spunea doamna președintă, când Rusia ne-a deconectat gazul și produsele petroliere, am decis că vom arde pădurile noastre, dar nu vom îngenunchea. Și am rezistat! După aceasta, Rusia singură ne-a propus să ne vândă gaz ș.a., dar deja fără condiții politice. Putem rezista și noi, chiar dacă nu avem atâtea păduri ca Lituania. În schimb, avem prieteni și frați”, a comparat Ion Păduraru.

Menționăm că președinta Maia Sandu a declarat, la începutul acestei săptămâni, în cadrul celei de-a treia Conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova care a avut loc la Paris, că criza energetică și atacurile grupărilor criminale care vor să destabilizeze situația politică și să răstoarne Guvernul fac parte din războiul hibrid al Rusiei purtat împotriva R. Moldova.

„Astfel de acțiuni ostile sunt o răzbunare pentru condamnarea de către R. Moldova a războiului, poziția noastră în raport cu Ucraina și pentru alegerea noastră europeană”, a punctat Maia Sandu motivele șantajului aplicat de Moscova în raport cu republica noastră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md