Cristina Gherasimov accentuează necesitatea unei justiții independente pentru viitorul european al Moldovei


Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a subliniat importanța reformei justiției în Republica Moldova ca fiind crucială pentru integrarea europeană a țării. Acest aspect este esențial deoarece, în Uniunea Europeană, statul de drept și supremația legii nu sunt subiecte de negociere, ci valori fundamentale. „În Uniunea Europeană statul de drept nu este negociabil. Este o valoare fundamentală, iar Moldova vrea să fie parte a acestei comunități tocmai pentru că împărtășim aceste valori”, a declarat Cristina Gherasimov la conferința regională intitulată „Consolidarea independenței și responsabilității judiciare: Perspective și provocări regionale”.
În discursul său, viceprim-ministra a insistat asupra faptului că reforma justiției este esența procesului de integrare europeană pentru Moldova. Mai mult, aceasta reprezintă cheia pentru transformarea țării într-un loc sigur, echitabil și predictibil pentru toți cetățenii. „Fără o justiție independentă și credibilă, nu putem vorbi despre o Moldovă europeană în care legea este egală pentru toți, iar cetățenii au încredere că li se face dreptate. Astăzi, mai mult ca oricând, când în regiune se duce o luptă existențială între drept și abuz, între democrație și agresiune, profesia juridică este chemată să fie o ancoră de stabilitate și speranță”, a adăugat Cristina Gherasimov.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova, alături de Consiliul Europei, ca parte a proiectului „Suport pentru reforma justiției”. Conferința regională „Consolidarea independenței și responsabilității judiciare: Perspective și provocări regionale” a reunit personalități importante precum președintele Parlamentului, Igor Grosu, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman. La discuțiile de nivel înalt privind independența și responsabilitatea sistemului judiciar au participat și reprezentanți ai Uniunii Europene, Consiliului Europei și Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Este pentru prima dată când la o asemenea dezbatere comună participă și consiliile judiciare din România și Ucraina, alături de Consiliul Superior al Magistraturii al Republicii Moldova, consolidand cooperarea regională în domeniul judiciar și de reformă.








































































