17:57:23 19.05.2024
Stiri

Cosmodrom la Ceadâr-Lunga sau de la MeriȘor la YeriȘor

Actualitate 21.05.2023 10:38 Vizualizări3237 Autor: Ziarul National
Cosmodrom la Ceadâr-Lunga sau de la MeriȘor la YeriȘor


Trustia, elegii politikoase

Răbdarea lui Putin este pusă din nou la încercare: după ce două drone ucrainene s-au „găinat”, metaforic vorbind, deasupra Kremlinului, punând pete și făcând de rușine apărarea antiaeriană rusă, pe care ofilitul lider eurasiatic o lăudase din abundență, iată că și rachetele hipersonice rusești, despre care el a spus că sunt fără egal, de neoprit, s-au dovedit a fi niște rable aeriene ordinare, așa încât patrioții ucraineni le doboară cu prașchia. Da, ele zboară cu viteză de zece de ori mai mare decât viteza sunetului, e imposibil să le ajungi din urmă, numai că, apropiindu-se de țintă, trebuie să încetinească foarte mult, pentru a o nimeri, iar zburând cu o viteză subsonică devin vulnerabile la atacul unor rachete obișnuite, ca niște cutii de conserve cu reacție. Și atunci la ce le folosește viteza, dacă ratează ținta? Umilit într-un hal fără de hal, Putin s-a supărat așa de tare, încât a poruncit ca proiectanții Kinjalului să fie arestați și învinuiți de spionaj în folosul Chinei, punându-i în dificultate pe propagandiștii kremlinezi, care tocmai îi asigurau pe patrioții ruși că rachetele Kinjal fac prăpăd la Kiev, distrugând Patrioții americani.

Și, colac peste pupăză, Xi, care îi jura lui Putin prietenie chineză fără limite (geografice, probabil) i-a chemat pe omologii săi din Asia Mijlocie la summit, în Xi'an, să vorbească despre securitate, suveranitate, integritate teritorială, investiții și un drum al mătăsii ocolind Rusia, pentru orice eventualitate. Astfel, pe fațada Uniunii Economice Eurasiatice a apărut o fisură largă cât fluviul Amur, iar fundația Organizației Tratatului de Securitate Colectivă a crăpat în câteva locuri.

Acum stau și mă gândesc la cei șapte candidații găgăuzi magnifici învinși lejer de candidata guțulă a Partidului Șor, care a cheltuit în campania electorală pentru funcția de bașcan/ă mai mult decât toți șapte luați împreună. Unii dintre ei s-au burzuluit puțin, dar foarte repede s-au împăcat cu situația și nu au depus nicio contestație. Și e logic: dacă nu au câștigat, măcar să se aleagă și ei cu ceva lichidități de la Șor. Reprezentanții candidaților care s-au situat pe locul doi și trei, deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au și plecat, luându-l și pe candidatul Victor Petrov, în Israel, să-și primească recompensa adecvată, noi indicații și promisiuni. Întrebată de unde a luat atât de mulți bani, ca să mituiască alegătorii și concurenții, virtuala bășcăniță, Evghenia Guțul, a răspuns că s-a măritat foarte reușit, lăsând să se înțeleagă că a băgat mâna în punga soțului său. Seamănă foarte mult cu răspunsul pe care l-a dat, la o întrebare similară, Dodon. El i-a indicat pe părinți ca sursă financiară obscură, dar mai apoi s-a descoperit că primea bani, în pungi (kuliok) și genți de rafie, de la Plahotniuc, Șor și chiar de la Kozak, până la 1 mln de euro lunar. Și președintele Adunării Populare de la Comrat a mers în taină la Tel Aviv, unde s-a întâlnit cu criminalul fugar Ilan Șor, pentru a pune la cale rolul său în îndeplinirea promisiunilor electorale făcute de Șor, prin intermediul Internetului și al Evgheniei Guțul. Se presupune că e vorba de construcția unui aeroport internațional la Ceadâr-Lunga și de conectarea Comratului la gazoductul NordStream I și II. Putem constata așadar că, după proiectele Merișor, Orheișor sau Șorhei, apoi Bălțișor (suspendat, deocamdată), suntem martorii unui nou proiect grandios: Găgăuzișor Yeri sau YeriȘor! Dar dacă rușii vor părăsi cosmodromul Baikonur de 5 500 km pătrați din Kazahstanul kazahilor, nu vor dori găgăuzii să construiască la Ceadâr-Lunga și un cosmodrom pentru Putin?

Al vostru mamihlapinatapeist, Ion Buraga


Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md