20:33:28 29.09.2020
 
Stiri

CORONAVIRUS // Comisia Europeană a COORDONAT cu R. Moldova Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Care sunt condițiile de pentru ca republica noastră să beneficieze de acești bani

Actualitate 11.08.2020 15:45 Vizualizări772 Autor: Ziarul National
CORONAVIRUS // Comisia Europeană a COORDONAT cu R. Moldova Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Care sunt condițiile de pentru ca republica noastră să beneficieze de acești bani


Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat astăzi cu opt parteneri Memorandumuri de înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Acordurile fac parte din pachetul AMF de 3 miliarde de euro pentru partenerii de extindere și de vecinătate, menit să-i ajute pentru reducerea efectelor recesiunii economice provocată de pandemia de coronavirus.

Astfel, s-a convenit deja asupra memorandumurilor de înțelegere cu Albania, Georgia, Iordania, Kosovo, R. Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord și Ucraina. Patru din aceste documente au fost, de asemenea, semnate oficial: Kosovo, R. Moldova, Macedonia de Nord și Ucraina. Negocierile Memorandumurilor cu celelalte două țări - Bosnia și Herțegovina, Tunisia - sunt în curs de desfășurare.

„Sprijinirea vecinilor noștri este esențială în această perioadă de criză pentru a menține stabilitatea în întreaga regiune. Ca parte a răspunsului global al UE la pandemia de coronavirus, lucrăm pentru a ajuta țările vecine să reducă impactul economic extrem de grav. Aceste „programe AMF pentru situații de criză” vor fi derulate în condiții favorabile în baza Memorandumurilor de Înțelegere semnate, care conțin angajamente concrete de reformă. Acest lucru va ajuta țările vecine să-și acopere necesitățile de finanțare externă în perioada 2020-21, având în vedere dificultățile de a face față impactului economic al pandemiei”, a declarat vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis.

Comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, a menționat că pandemia COVID-19 nu cunoaște frontiere, iar impactul său economic și social afectează fără precedent țările din întreaga lume. „Partenerii noștri de extindere și de vecinătate sunt grav afectați, iar UE are puterea financiară pentru a-i ajuta să reducă recesiunea economică provocată de pandemie. Comisia, în numele UE, colaborează cu zece țări partenere pentru a le susține eforturile și pentru a pune în aplicare politici economice eficiente într-o perioadă de criză fără precedent. S-a ajuns deja la un acord cu opt parteneri într-o manifestare a solidarității UE”.

Memorandumurile presupun acțiuni politice la care beneficiarii se angajează pentru a primi a doua tranșă de asistență. Aprobarea și semnarea memorandumurilor de înțelegere reprezintă un pas important către prima plată în cadrul programelor, care depinde de îndeplinirea pre-condițiilor politice, inclusiv de respectare a principiilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Țările beneficiare ar trebui, de asemenea, să beneficieze de un program de asistență financiară din partea FMI.

Pentru Moldova, condițiile de politici pentru programul AMF de 100 milioane EUR se referă la consolidarea managementului finanțelor publice, buna guvernare și lupta împotriva corupției și îmbunătățirea mediului de afaceri.

Programul AMF face parte din angajamentul mai larg al UE față de țările învecinate și față de țările ce țin de cursul de extindere și este conceput ca un instrument excepțional de răspuns al UE la criză. Acesta este disponibil pentru partenerii de extindere și pentru țările din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme grave în balanța de plăți. Aceasta demonstrează solidaritatea UE cu țările respective și sprijinul unor politici eficiente într-o perioadă de criză fără precedent.

Pe lângă AMF, UE sprijină Vecinătatea și Balcanii de Vest prin mai multe alte instrumente, inclusiv ajutor umanitar, sprijin bugetar, programe tematice, asistență tehnică, finanțare mixtă și garanții din Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă pentru a sprijini investițiile în sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md