Control comun la un alt punct de trecere de la frontiera moldo-română, după exemplul celui implementat la Leușeni - Albița: Înțelegere între conducerile autorităților vamale din România și R. Moldova
Controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița - Leușeni rutier, pe sensul de intrare în România, ar putea fi extins și la punctul de trecere Giurgiulești - Galați.
Discuții în acest sens au purtat joi directorul președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, și directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, care au desfășurat un tur prin punctul de trecere Leușeni - Albița, pentru a se familiariza cu derularea operațiunilor de control, dar și de a inspecta mecanismul de conlucrare în cadrul controlul coordonat pe partea română, efectuat de către cele patru autorități vamale și de frontieră din Republica Moldova și România.
„Fluidizarea traficului la frontiera comună cu Republica Moldova a fost mereu o prioritate pentru Autoritatea Vamală Română. În acest sens, modernizarea infrastructurii și eficientizarea proceselor de control reprezintă pași esențiali pentru reducerea timpilor de așteptare la trecerea frontierei. Sunt convins că această colaborare strânsă între cele două autorități vamale va aduce beneficii semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru comerțul bilateral”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.
Aceeași sursă a punctat că România va sprijini R. Moldova în implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană prin oferirea expertizei și schimbului de bune practici, atât prin intermediul mecanismelor de cooperare la nivel bilateral, cât și la nivelul Uniunii Europene.
„Parteneriatul de cooperare cu Autoritatea Vamală Română a demonstrat, în timp, că este unul eficient și sustenabil în gestionarea provocărilor, mai ales în contextul actual. Mă bucur să constat că această cooperare nu se limitează doar la aspectele operaționale, dar și contribuie la avansarea spre integrarea țării noastre în spațiul european, pentru a oferi un mediu transfrontalier mai sigur și mai eficient, de care să beneficieze cetățenii și mediul de afaceri din cele două țări. Vom continua să investim în proiecte comune și să ne sprijinim reciproc în realizarea obiectivelor noastre strategice”, a arătat directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub.
Un alt subiect discutat la întrevederea conducerii Serviciului Vamal al Republicii Moldova și a Autorității Vamale Române, la care au participat reprezentanți ai ambelor autorități vamale și ai Misiunii Înalților Consilieri UE (EUHLAM), desfășurată la postul vamal de frontieră Leușeni, a constituit progresul înregistrat în derularea proiectelor UE de modernizare a punctelor de trecere Leușeni - Albița, Giurgiulești - Galați și de construcție a punctului de trecere Ungheni - Ungheni, ce au drept scop asigurarea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale, cu o infrastructură adaptată condițiilor actuale și a unui flux sporit de mărfuri.
Serialul de doar 9 episoade de pe Netflix care a înspăimântat pe toată lumea. Este, de fapt, o poveste reală și a ajuns în top trending în peste 100 de țări
Borrell propune un nou fond al UE de finanţare a armamentului pentru Ucraina, după ce Ungaria a blocat fondul existent
Maia Sandu, la Mingir: ,,Au rămas doar opt zile până la alegeri. Avem de făcut alegeri tare importante pentru noi și pentru stat, iar la referendum nu există turul doi"