CONTRACT // R. Moldova va putea primi gaze prin rețelele de transport ale Bulgariei: „Energocom” a semnat un contract cu „Bulgartransgaz”, în prezența președinților de la Sofia și Chișinău


Directorul general interimar al „Energocom”, Vadim Bînzari, a semnat astăzi cu Vladimir Malinov, director executiv al „Bulgartransgaz”, un contract care oferă o alternativă R. Moldova în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale și permite transportarea acestora prin intermediul gazoductului transbalcanic din Bulgaria.
Ceremonia a avut loc la Chișinău în prezența președinților R. Moldova, Maia Sandu, și al Bulgariei, Rumen Radov.
Șefa statului a declarat că este o vorba de o alternativă importantă pentru asigurarea R. Moldova cu gaze naturale „din altă parte și în perioadele care ne vor conveni”.
„Trecem prin cea mai gravă criză energetică de la independență încoace și nu mai există nicio îndoială că resursele energetice sunt folosite pe post de arme care să ne submineze statul și fragila noastră democrație. (...) Accesul la surse alternative de energie ne va consolida independența energetică și ne va ajuta să fim mai rezilienți în actuala criză”, a declarat Maia Sandu, salutând contractul semnat azi între „Energocom” și „Bulgartransgaz”.
Șeful statului bulgar a prezentat sistemul de transport al gazelor, legat inclusiv de terminale cu gaze lichefiate, dar și de producere a energiei electrice din Bulgaria și a declarat că acest contract este „o mână întinsă” R. Moldova pe timp de criză.
„Putem să livrăm gaze din Grecia, Turcia spre R. Moldova prin România. Avem conexiune separată între Bulgaria și România. Odată cu semnarea contractului de azi, noi întindem mâna R. Moldova și cetățenilor ei care s-au pomenit într-o situație grea. Este un exemplu de solidaritate. Asta înseamnă prețuri mai ieftine și mai multă siguranță în ceea ce privește livrările de gaze”, a afirmat Rumen Radev.
Aceeași sursă a adăugat, prin intermediul gazoductului din Bulgaria, R. Moldova are acces la terminalele cu gaze lichefiate din Turcia și Grecia. Totodată, R. Moldova va putea achiziții de la furnizori de gaze și Bulgaria va oferi posibilitatea de transportare pentru cantitățile respective.
Cei doi șefi de stat au mai discutat și despre posibilitatea ca R. Moldova să beneficieze de energie electrică produsă în Bulgaria prin intermediul unui mecanism implementat la nivelul UE. Acest stat este este pe locul trei la exportul energiei electrice în Europa, livrând câte aproximativ 2 000 de MW în fiecare zi pentru piața comună de energie electrică.













































































