02:09:40 26.04.2024
Stiri

Contraceptivele orale afectează sănătatea creierului?

Știri 09.05.2019 18:52 Vizualizări1301 Autor: Ziarul National


Contraceptivele orale afectează sănătatea creierului?

Încă din anul 1960, de când a fost permisă administrarea pilulelor contraceptive, zeci de milioane de persoane au început să le folosească pentru a preveni sarcinile nedorite şi pentru a-şi regla ciclul menstrual. Există femei care iau pilule contraceptive de zeci de ani şi cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu ştiu prea multe despre modul în care acestea afecta creierul. Ştim însă în ce fel contraceptivele orale pot afecta sănătatea fizică, dar se pare că cele mai întâlnite reacţii adverse includ dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă, scăderea libidoului şi sensibilitatea sânilor, multe dintre ele fiind temporare şi tind să dispară odată ce continui să iei aceste pastile.

Contraceptivele hormonale pot cauza în situaţii rare efecte adverse serioase precum cheagurile de sânge, atacurile de cord sau atacurile cardiovasculare, acestea fiind nerecomandate persoanelor care suferă de boli cardiace. Există numeroase metode contraceptive, altele în afară de pastile, iar cele hormonale nu conţin tocmai hormoni ”reali”, ci chimicale care imită hormonii progesteron şi estrogen. Aceşti aşa numiţi hormoni vin la pachet cu similarităţi ale hormonilor reali, dar pot avea efecte diferite. Dar înlocuirea hormonilor esenţiali cu o versiune sintetică poate afecta modul în care funcţionează creierul.

Pentru început, estrogenul este implicat în menţinerea ritmului circadian. Cercetătorii arată că atunci când acesta suferă modificări, pot fi afectate somnul, eliminarea hormonilor, obiceiurile alimentare, digestia şi temperatura corpului, riscând să ne expunem la afecţiuni precum depresie şi anxietate. Mai mult, prezenţa pilulelor contraceptive în corp pot schimba numărul bacteriilor din stomac, iar acestea la rândul lor afectează creierul. Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă schimbările sunt pozitive sau negative, pentru că nu se cunoaşte câte dintre persoanele care administrează contraceptive orale se confruntă cu depresie şi/sau anxietate, dar ştim că peste 9% dintre femeile care folosesc pilule hormonale au suferit schimbări de dispoziţie.

Citeşte continuarea pe CSID.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md