Consumul alimentelor contaminate provoacă peste 200 de boli: Care sunt cele mai întâlnite


Consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele provoacă peste 200 de boli la oameni, transmite Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), de Ziua mondială a siguranței alimentelor, marcată anual pe 7 iunie.
Printre bacterii și virusuri se numără Salmonella, Campylobacter, E. Colli enterohemoragică, Vibrio cholerae, Neovirusul și virusul Hepatitei A, iar printre paraziți - echinococul, Taenia spp, Ascaris, Giardia, Cryptosporidium și Entamoeba histolytica.
Cele mai frecvente substanțe chimice contaminante sunt toxinele naturale - micotoxinele, biotoxinele și cele generate de ciupercile otrăvitoare, dar și contaminanții din mediul ambiant.
Dintre acestea, cea mai acută problemă sunt produsele în care se regăsesc microorganismele rezistente la antibiotice care pot fi transmise atât de-a lungul lanțului trofic, cât și prin contactul direct om-animal sau om-mediu ambiant.
Infecțiile provocate de microorganismele rezistente la antibiotice cauzează anual 700 de mii de decese în lume. Totodată, 48,4 milioane de oameni sunt afectați anual de bolile parazitare, iar 48% dintre acestea apar în urma consumului de produse alimentare.
În total, în jur de 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc, la nivel mondial, în urma consumului de alimente contaminate și 420 de mii mor în fiecare an. Mai mult, acest fapt determină pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoasă.
Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai mult și de malnutriție.
Uniunea Europeană, împreună cu 188 de țări, a formulat, conform dovezilor științifice, recomandări pentru toate domeniile legate de siguranța și calitatea alimentelor. Este vorba de standardele „Codex Alimentarius” care garantează că produsul este sigur și poate fi realizat prin intermediul rețelelor de comerț.
Menționăm că, în acest an, Ziua mondială a siguranței alimentelor are genericul „Alimente mai sigure, sănătate mai bună”, cu scopul de a spori gradul de conștientizare de către populație a rolului pe care alimentele sigure îl au pentru sănătatea noastră. În același timp, reprezintă o oportunitate de a solicita acțiuni concrete în domeniile prevenirii, identificării și abordării riscurilor alimentare și de îmbunătățire a sănătății populației. Conceptul este susținut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Pentru fortificarea sănătății, ANSP îndeamnă consumatorii să țină cont de regulile manipulării alimentelor la domiciliu, prin respectarea celor cinci principii ale OMS privind siguranța produselor alimentare:
- Curățenia. Aveți grijă să vă spălați mâinile înainte de a găti și de a consuma alimentele, să curățați ustensilele, suprafețele și să utilizați materie primă igienizată;
- Evitați contactul produselor preparate cu cele crude pentru a preveni contaminarea încrucișată;
- Gătiți la temperaturi potrivite fiecărui grup de alimente;
- Păstrarea. Atât înainte, cât și după prepararea produselor asigurați-vă că le depozitați la o temperatură optimă, pentru a preveni alterarea acestora;
- Siguranța. Utilizați materie primă sigură și apă de calitate pentru prepararea alimentelor.









































































