00:56:44 26.04.2024
Stiri

Constituția R. Moldova va fi MODIFICATĂ, după un vot PAS-BeCS în Parlament: Termenul inițial de cinci ani la numirea în funcție a judecătorilor - ANULAT, iar procurorul general și ministrul Justiției - EXCLUȘI din CSM

Actualitate 23.09.2021 12:03 Vizualizări2521 Autor: Ziarul National
Constituția R. Moldova va fi MODIFICATĂ, după un vot PAS-BeCS în Parlament: Termenul inițial de cinci ani la numirea în funcție a judecătorilor - ANULAT, iar procurorul general și ministrul Justiției - EXCLUȘI din CSM


Judecătorii din R. Moldova vor fi numiți în funcție „pe viață”, adică din start până la atingerea plafonului de vârstă, fiind exclus termenul inițial de cinci ani, iar ministrul Justiției și procurorul general nu vor mai fi membri din oficiu ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Un proiect de modificare a Constituției a fost votat astăzi, în lectura a doua, de către 86 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS).

Astfel, deputații au exclus termenul inițial de cinci ani la numirea în funcție a judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova va putea respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

De asemenea, judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi numiți în funcție la fel ca judecătorii din curțile de apel și judecătorii, adică de către președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, și nu de către Parlament. Deputații au exclus cerința deținerii vechimii în funcția de judecător de cel puțin 10 ani de către președintele, vicepreședinții și judecătorii CSJ.

Totodată, judecătorii vor avea doar imunitate funcțională, adică limitată, care se reduce doar la exercitarea mandatelor judecatoresti.

CSM va fi constituit din 12 membri: șase membri din rândul judecătorilor și șase – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament, iar durata mandatului membrilor CSM va constitui șase ani.

Autorii acestei inițiative au declarat anterior că aceste modificări ar urma să reducă influența factorilor politici asupra procedurii de numire a judecătorilor.

Menționăm că, potrivit Regulamentul Parlamentului, proiectele de legi constituţionale se dezbat în cel puţin două lecturi și se adoptă, în lectura finală, de către Parlament cu votul a două treimi din deputaţii aleşi.

Legea va intra în vigoare la expirarea a șase luni de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md