13:24:37 23.09.2018
 
Stiri

Constantin Codreanu CONDAMNĂ descinderile și perchezițiile SBU la Centrul Cultural Român din Cernăuți: „O sfidare și o bătaie de joc! Domnul Putin poate fi mulțumit”

Știri 13.06.2018 16:40 Vizualizări866 Autor: Ziarul National
Constantin Codreanu CONDAMNĂ descinderile și perchezițiile SBU la Centrul Cultural Român din Cernăuți: „O sfidare și o bătaie de joc! Domnul Putin poate fi mulțumit”

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Parlamentul României, Constantin Codreanu, este indignat de faptul că angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au descins luni la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și au efectuat percheziții. În legătură cu acest fapt, Codreanu a făcut o declarație politică, prin intermediul căreia a solicitat Președinției și Guvernului României să sisteze orice ajutor acordat Kievului pe traseul euro-atlantic până la remedierea situației.

Potrivit lui Codreanu, Ucraina a luat-o razna și revine la practicile sovietice. „După farsa SBU cu așa-zisa moarte la Kiev a jurnalistului rus Arkadi Babcenko, o nouă farsă, de data aceasta cu potențial de mare provocare, s-a produs la Cernăuți. În dimineața zilei de luni, 11 iunie 2018, mai exact la ora 10:47, SBU a descins la sediului Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Ulterior s-a stabilit că au fost efectuate non-stop percheziții și au fost anchetați conducătorii Centrului. Presa a scris că au fost ridicate un șir de cărți cu caracter istoric și hărți omagiale dedicate Centenarului Marii Uniri 1918-2018, precum și tehnica de calcul și toate suporturile informaționale”, menționează deputatul.

O parte a presei din Ucraina și din Federația Rusă, inclusiv agențiile de știri și televiziunile, a dezlănțuit o adevărată isterie în legătură cu acest incident, titrând: „SBU a descins în Cernăuți la organizația separatiștilor megalo-români” (velikorumunske), „SBU i-a deconspirat pe separatiștii români din Cernăuți”, „SBU s-a interesat de adepții ”României Mari” de la Cernăuți” și tot așa. „În mod special și deloc întâmplător, pe toată durata zilei de ieri, oscilând între jubilație greu camuflată și preocupare mimată, i-a acordat o atenție deosebită acestui incident reprezentanța din Chișinău a Agenției de știri Sputnik, oficină a Guvernului rus. Atât comunicatul SBU, cât și știrile presei din Ucraina și Federația Rusă au fost însoțite de imaginea unei hărți istorice a României de după 1918 înconjurată de chipurile artizanilor statului român unitar. Situația creată de SBU ar fi doar ridicolă dacă nu ar fi periculoasă prin posibilele ei consecințe asupra climatului interetnic din nordul Bucovinei. Oricine a văzut imaginea acestui material didactic înțelege că nu este vorba despre niciun fel de îndemn la separatism sau modificare a frontierelor. Harta respectivă este despre trecut, nu despre viitor”, argumentează acesta.

Codreanu mai precizează că descinderea de luni a avut un preludiu. „Așa cum am anunțat anterior sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a fost în ultimul an ținta unor atacuri repetate ale huliganilor și extremiștilor ucraineni, aceștia profanând drapelul României și drapelul Uniunii Europene. Nu doar Centrul Cultural Român a fost pichetat de extremiștii ucraineni bine ghidați din umbră, ci, cu puține luni în urmă, și Consulatul General al României la Cernăuți. Iar recent a fost vorba despre o pichetare a Consulatului General al României la Odesa, contra așa-zisei „românizări a moldovenilor” cu orchestrarea, tot din umbră, și a unui val de sprijin din ”evreilor, găgăuzilor, bulgarilor”, mai-mai că s-ar fi conturat „toate popoarele republicii Bugeac” visate de Putin”.

Pe finalul declarației politice, Constantin Codreanu spune că scopurile descinderii de luni la sediul Centrului Cultural Român din Cernăuți constă în intimidarea minorității române, care este cea mai numeroasă comunitate neslavă din Ucraina și care a fost și este supusă slavizării metodice și sistematice. Putem vorbi despre un gest de ostilitate îndreptat gratuit contra statului român. O sfidare și o bătaie de joc! Domnul Putin poate fi mulțumit. Semnalul pe care trebuie să-l transmitem către Kiev este că nu vom tolera la nesfârșit pulsiunile românofobe ale acestuia, ca și politicile și practicile acestuia de slavizare metodică și sistematică a minorității românești autohtone din statul vecin. Suntem prima țară care a ratificat Acordul de asociere a Ucrainei la UE, uniune în care frontierele devin convenționale, pentru că unesc, nu separă. Kievul nu a înțeles asta și nici valoarea gestului nostru și se pune deliberat în relație de conflictualitate cu România. De sub fracul Kievului se vede de la o poștă mantaua sovietică”, a conchis sursa citată.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

17.09.2018 09:20 Nicolae Negru De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md