05:53:11 20.06.2024
Stiri

CONGRES // Curtea Constituțională a Federației Ruse s-a retras din CCCE, după ce Înalta Curte de la Chișinău a propus suspendarea calității de membru pentru instanța care a recunoscut anexarea teritoriilor ucrainene

Actualitate 22.05.2024 14:05 Vizualizări1604 Autor: Ziarul National
CONGRES // Curtea Constituțională a Federației Ruse s-a retras din CCCE, după ce Înalta Curte de la Chișinău a propus suspendarea calității de membru pentru instanța care a recunoscut anexarea teritoriilor ucrainene


Curtea Constituțională a R. Moldova, care deține președinția Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE) începând cu 25 februarie 2021, a solicitat suspendarea calității de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse, care a recunoscut anexarea ilegală la Federația Rusă a mai multor teritorii ucrainene. La scurt timp după această solicitare, Curtea Constituțională a depus o cerere de retragere din CCCE, a dezvăluit astăzi președinta Înaltei Curți de la Chișinău, Domnica Manole, gazda celui de-al XIX-lea Congres al CCCE, care are loc în perioada 22 – 23 mai în R. Moldova.

„Războiul nu a fost binecuvântat doar de patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, ci și de Curtea Constituțională a Federației Ruse, care a recunoscut anexarea unor părți a teritoriului ucrainean la Federația Rusă. După ce am propus online votarea suspendării calității de membru a Curții Constituționale a Federației Ruse, aceasta a depus o cerere de retragere din Conferința Curților Constituționale Europene”, a declarat Domnica Manole în debutul Congresului, desfășurat la Palatul Republicii, cu participarea a peste 100 de participanți străini, inclusiv președinți și judecători ai Curților Constituționale europene.

Potrivit Domnicăi Manole, într-o perioadă în care „regimurile autocratice vor să-și extindă influența, atacând militar statele vecine, în care liderii populiști continuă să crească în preferințele publică sau crizele democrației reprezintă un motiv serios de neliniște”, Curțile Constituționale „pot impune respectarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat, în beneficiul cetățenilor”.

Președinta Curții Constituționale (CC) a adăugat că Înalta Curte de la Chișinău „a pavat calea către UE” a R. Moldova și-a exprimat speranța că cetățenii vor susține, la referendumul din octombrie, introducerea în Constituție a prevederilor referitoare la aderarea la UE.

„Suntem un stat mic, care încă își consolidează instituțiile, dar care are aspirații mari. Aspirațiile noastre au ca direcție Uniunea Europeană. Recent, CC a avizat pozitiv un proiect de modificare a Constituției prin referendum, care se referă la introducerea în Constituție a unui articol dedicat aderării la UE. De altfel, putem afirma că CC a pavat calea acestui stat către UE. În mai multe hotărâri și decizii ale sale, Curtea a făcut trimitere la jurisprudența Curții de Justiție a UE ca la o sursă de autoritate pentru problemele juridice pe care le-a judecat. Ea a invocat de multe ori Acordul de Asociere cu UE, afirmând necesitatea respectării acestuia și a armonizării cadrului normativ național cu dreptul UE și a făcut trimitere și la directivele UE. Sperăm că și populația R. Moldova va aproba la referendumul din octombrie introducerea în Constituție a prevederilor referitoare la aderarea la UE, spațiul libertății, al securității, al justiției și singura opțiune viabilă pentru R. Moldova în prezent”, a punctat președinta CC, Domnica Manole.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a arătat că în R. Moldova suntem foarte aproape de războiul ucrainean, iar acest război ilegal pune în discuție valorile noastre fundamentale și ne obligă să ne gândim mai atent la pace, prosperitate și democrație în Europa. Totodată, în vremurile pe care le parcurgem, avem nevoie de apărători ai democrației vocali, iar judecătorii constituționali sunt o componentă-cheie a oricărei democrații liberale.

„Sistemele noastre democratice se bazează nu numai pe alegeri libere și corecte, ci și pe protecția drepturilor și libertăților oamenilor. Rolul dumneavoastră de a susține ceea ce este corect este o barieră împotriva avântului populismului. De prea multe ori sunteți chemați să arbitrați dezbateri politice și legislative importante și aveți o mare responsabilitate, împreună cu alte instituții și politicieni-cheie, să vă asigurați că va prevala spiritul generos și întotdeauna democratic al constituțiilor naționale. În al doilea rând, sunteți o sursă de inspirație și forță pentru toți cei ce sprijină democrația în Europa. Democrația are nevoie nu numai de oameni devotați, dar și de alianțe puternice între aceste forțe pozitive în spațiul european. Este o mare onoare să le văd aici pe președinta Comisiei de la Veneția și pe președinta Curții Europene a Drepturilor Omului. Contribuția dumneavoastră la difuzarea normelor democratice în Europa este esențială, iar munca dumneavoastră în consolidarea statului de drept nu poate fi subestimată”, le-a transmis șefa statului celor prezenți la congresul de la Chișinău.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți a 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității.

În total, la Congresul CCCE participă peste 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md