Conducerea separatistă de la Tiraspol se teme să spună că RUBLA rusească a ajuns la pământ: Ce măsuri anunță pentru pensionarii din Transnistria care își primesc pensiile din Rusia


Așa-zisul guvern separatist de la Tiraspol caută mecanisme de a oferi compensații pensionarilor din Transnistria care își primesc pensiile din Federația Rusă în ruble, valută puternic devalorizată ca urmare a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
Presa din regiune publică o știre la acest subiect, fără să precizeze, însă, din ce stat își primesc pensiile transnistrenii afectați de „situația de pe piața valutară internațională”(!). Mai exact, Federația Rusă nu este pomenită deloc în text.
Așa-numitul ministru al protecției sociale, Elena Kulicenko, a explicat că mecanismul discutat ar presupune achitarea diferenței de curs și neadmiterea scăderii pensiilor plătite „din alt stat” sub valoarea celei achitate astăzi în Transnistria.
Pensia minimă în regiunea transnistreană este de circa 700 de ruble pe lună sau aproximativ o mie de lei moldovenești.
Menționăm că rubla rusească a pierdut aproximativ 40% din valoare în raport cu dolarul american în acest an, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse după declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina.
Rubla s-a tranzacționat miercuri, 9 martie curent, la 117 ruble pentru dolarul american în Rusia. Pe piețele internaționale, unde rubla este tranzacționată puțin, moneda rusă era cotată la aproximativ 139 de ruble pentru un dolar american.
În R. Moldova, majoritatea băncilor nici nu mai afișează cursul rublei rusești.
Anterior, autoritățile autoproclamate de la Tiraspol anunțat că circa o treime dintre locuitorii Transnistriei ar deține și cetățenie rusă. Numărul total al pensionarilor din regiunea transnistreană este în prezent de aproximativ 156 de mii.








































































