22:17:32 21.08.2019
 
Stiri

Conducerea ANI reclamă un „ATAC nefondat” la adresa instituției

Politică 21.01.2019 17:01 Vizualizări757 Autor: Ziarul National
Conducerea ANI reclamă un „ATAC nefondat” la adresa instituției

„Constatăm că, în ultimul timp, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității ANI. Aceste acuzații lipsite de argumente sunt preluate de presă, iar unele instituții mass-media au declanșat chiar o campanie de denigrare a Autorității”, se arată într-un comunicat de presă al instituției care eliberează certificate de integritate pentru candidații implicați în alegerile parlamentare din februarie curent.

Potrivit ANI, unii actori politici, fie din „necunoaștere” a prevederilor legale și a statutului ANI, fie cu „rea intenție” diseminează informația precum că Autoritatea poate din proprie inițiativă să decidă cui să elibereze sau nu certificate de integritate.

„Regretăm că opinia publică este indusă în eroare cu privire la esența și conținutul certificatului de integritate. Pentru a elimina orice interpretări eronate sau intenționat manipulatorii, reiterăm următoarele: ANI nu este în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate; ANI este obligată să elibereze fiecărui solicitant acest certificat, dacă este depusă solicitarea, cu respectarea procedurii legale”, punctează instituția.

Sursa citată mai susține că „informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești”.

„În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv. Potrivit Legii Integrității și Codului Electoral, Certificatul de integritate include exclusiv următoarele informaţii despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privinţa candidaților la funcții elective:

- despre averile nejustificate constatate;

- conflictele de interese consumate constatate;

- restricţiile încălcate constatate;

- incompatibilităţile nesoluţionate constatate;

- limitările încălcate constatate şi interdicţiile de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale ANI sau din hotărârile judecătoreşti, care au rămas definitive.

Atragem atenție și asupra faptului că ANI conlucrează cu alte autorități ale statului în vederea verificării tuturor mențiunilor necesare”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că scandalul în spațiul public a pornit de la faptul că certificatul de integritate al primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru implicare în jaful bancar, nu conține nicio mențiune despre acest fapt, pe motiv că sentința în cazul său nu este definitivă. În același timp, în cazul primarului de Râșcani din partea Partidului Nostru, Vladimir Bogatico, care are la fel o condamnare în prima instanță, aceasta apare în certificatul de integritate eliberat de ANI pe numele său.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md