Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei îi reamintește Rusiei, printr-o nouă rezoluție, despre obligația de a executa integral hotărârile CtEDO în dosarul școlilor din Transnistria cu predare în limba română


Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat, pentru prima dată în ultimii trei ani, o Rezoluție Interimară vizavi de dosarul grupului Catan și alții, care se referă la încălcarea drepturilor omului în Transnistria și vizează cazul școlilor din regiunea transnistreană cu predare în limba română.
Prin Rezoluția Interimară din 21 septembrie 2023, a cincea la număr, Comitetul de Miniștri își exprimă îngrijorarea referitor la neexecutarea hotărârilor CtEDO de către Federația Rusă și confirmă constatările fundamentale cu privire la responsabilitatea Federației Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ca urmare a suportului militar, economic și politic oferit generos administrației de facto de la Tiraspol.
Comitetul reamintește că, pe lângă plata satisfacției echitabile, măsurile de executare a acestor hotărâri includ revocarea „cadrului de reglementare” de la originea încălcărilor, reîntoarcerea școlilor în grafie latină la fostele sedii sau la spații alternative adecvate procesului de învățământ și instituirea de măsuri pentru eliminarea hărțuirii și intimidării elevilor, părinților și profesorilor.
„Comitetul de Miniștri subliniază că, deși Federația Rusă a încetat să mai fie Parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului începând cu 16 septembrie 2022, rămâne totuși obligată să respecte obligațiile prevăzute de Convenție, inclusiv să pună în aplicare hotărârile Curții, în conformitate cu Articolul 58 al Convenției. Suplimentar, Delegații insistă asupra importanței fundamentale a educației primare și secundare pentru succesul viitor al fiecărui copil și asupra dreptului solicitanților de a continua să primească educație în limba maternă, fără obstacole și hărțuire. Cu toate că au trecut aproape două decenii de la primele încălcări a dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, victimele încă nu au beneficiat de nicio formă de remediere a încălcărilor constatate, inclusiv despăgubirea financiară. Comitetul Miniștri a cerut cu fermitate autorităților ruse să achite compensația echitabilă și dobânda acumulată pentru neîndeplinirea obligațiilor, precum și să furnizeze un plan de acțiuni care să expună propunerile lor concrete cu privire la executarea acestor hotărâri fără nicio întârziere suplimentară”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-LEX” .
Aceeași sursă precizează că în grupul de cauze Catan și alții v. Rusia sunt incluse 5 cauze în care au fost pronunțate trei hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, prin care au fost constatate încălcări ale drepturilor fundamentale ale elevilor, părinților, dar și ale profesorilor din șapte instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană (din totalul de opt școli), ca urmare a presiunilor și intimidărilor la care au fost supuși aceștia pe parcursul anilor.
„Asociația Promo-LEX consideră că executarea integrală a acestor hotărâri de către Federația Rusă poate reprezenta un prim pas pentru încetarea încălcărilor flagrante în privința dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Îndemnăm autoritățile de la Chișinău să insiste suplimentar pentru executarea acestor hotărâri de către Federația Rusă”, recomandă asociația care a reprezentat elevii, părinții, dar și profesorii acestor instituții la Înalta Curte de la Strasbourg.













































































