15:59:35 25.06.2024
Stiri

VIDEO // Cine va fi următorul PROCUROR GENERAL? „Ei au deja o listă cu candidați fixată. Vor începe între ei LICITAȚIA pentru această funcție”

Politică 09.07.2019 15:38 Vizualizări2993 Autor: Ziarul National
VIDEO // Cine va fi următorul PROCUROR GENERAL? „Ei au deja o listă cu candidați fixată. Vor începe între ei LICITAȚIA pentru această funcție” captură


Democratul Vlad Cebotari consideră că majoritatea parlamentară „ACUM” – PSRM ar comite „un abuz” prin inițierea procedurii de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen, și ar crea un „precedent periculos” în ceea ce privește încrederea în instituțiile de stat.

„Demiterea procurorului general, și aici nu vorbim de o persoană anume, se face de președintele republicii, la solicitarea Consiliului Superior al Procurorilor. Ei astăzi invocă că domnul Harunjen ar fi fost membru CSM și nu avea dreptul să participe la concurs. Dar pe acesta problemă s-au expus instanțele de judecată și Curtea Constituțională. Politicul își șterge astăzi picioarele de toate normele și spune că numim pe cine vrem”, a declarat astăzi deputatul PD, Vlad Cebotari, în Parlament, unde deputații discută despre demiterea lui Harunjen.

Acesta a mai adăugat că actuala majoritate parlamentară ignoră și poziția GRECO, care nu ar vedea cu ochi buni modalitatea prin care se demite procurorul: „Acest precedent ne va da mari bătăi de cap și va spulbera încrederea oamenilor în instituțiile de stat. E vorba de o subordonare totală a CSP și politicul va croi ce va dori”.

De asemenea, democratul credere că „ACUM” – PSRM va începe curând licitația pentru funcția de procuror. „Vor începe între ei licitația pentru funcția de procuror general. Cine va fi următorul procuror general? Întrebați-i pe cei care asigură coaliția de guvernare. Ei au lista de candidați fixată, ei nu au nevoie de concursuri. Vom mima acest concurs. Cert este că, dacă președintele va semna decretul de demitere a procurorului general, acesta va fi neconstituțional și va putea fi contestat de mai mulți subiecți”, a conchis Cebotari.

De cealaltă parte, deputații din coaliția majoritară au declarat astăzi în Parlament că, în timpul când Procuratura Generală a fost condusă de Eduard Harunjen, niciun dosar de rezonanță, cum ar fi cel cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009, tragedia din Pădurea Domnească, furtul miliardului etc., nu a fost dus până la capăt și nicio persoană nu a ajuns la închisoare. În ultimii ani, însă, încrederea în sistemul justiției a ajuns la un nivel jos, iar R. Moldova rămâne „ostatica unor interese de grup”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md