VIDEO // Cine va fi următorul PROCUROR GENERAL? „Ei au deja o listă cu candidați fixată. Vor începe între ei LICITAȚIA pentru această funcție”
Democratul Vlad Cebotari consideră că majoritatea parlamentară „ACUM” – PSRM ar comite „un abuz” prin inițierea procedurii de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen, și ar crea un „precedent periculos” în ceea ce privește încrederea în instituțiile de stat.
„Demiterea procurorului general, și aici nu vorbim de o persoană anume, se face de președintele republicii, la solicitarea Consiliului Superior al Procurorilor. Ei astăzi invocă că domnul Harunjen ar fi fost membru CSM și nu avea dreptul să participe la concurs. Dar pe acesta problemă s-au expus instanțele de judecată și Curtea Constituțională. Politicul își șterge astăzi picioarele de toate normele și spune că numim pe cine vrem”, a declarat astăzi deputatul PD, Vlad Cebotari, în Parlament, unde deputații discută despre demiterea lui Harunjen.
Acesta a mai adăugat că actuala majoritate parlamentară ignoră și poziția GRECO, care nu ar vedea cu ochi buni modalitatea prin care se demite procurorul: „Acest precedent ne va da mari bătăi de cap și va spulbera încrederea oamenilor în instituțiile de stat. E vorba de o subordonare totală a CSP și politicul va croi ce va dori”.
De asemenea, democratul credere că „ACUM” – PSRM va începe curând licitația pentru funcția de procuror. „Vor începe între ei licitația pentru funcția de procuror general. Cine va fi următorul procuror general? Întrebați-i pe cei care asigură coaliția de guvernare. Ei au lista de candidați fixată, ei nu au nevoie de concursuri. Vom mima acest concurs. Cert este că, dacă președintele va semna decretul de demitere a procurorului general, acesta va fi neconstituțional și va putea fi contestat de mai mulți subiecți”, a conchis Cebotari.
De cealaltă parte, deputații din coaliția majoritară au declarat astăzi în Parlament că, în timpul când Procuratura Generală a fost condusă de Eduard Harunjen, niciun dosar de rezonanță, cum ar fi cel cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009, tragedia din Pădurea Domnească, furtul miliardului etc., nu a fost dus până la capăt și nicio persoană nu a ajuns la închisoare. În ultimii ani, însă, încrederea în sistemul justiției a ajuns la un nivel jos, iar R. Moldova rămâne „ostatica unor interese de grup”.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”