16:46:10 23.04.2024
Stiri

Cine plătește DESPĂGUBIRI pentru eventualele efecte adverse ale vaccinului anti-Covid. Cum au negociat companiile producătoare

Actualitate 25.09.2020 16:46 Vizualizări1019 Autor: Ziarul National
Cine plătește DESPĂGUBIRI pentru eventualele efecte adverse ale vaccinului anti-Covid. Cum au negociat companiile producătoare


Statele UE vor suporta o parte din despăgubirile care ar putea fi obținute în justiţie ca urmare a eventualelor efecte secundare ale vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de grupul britanic AstraZeneca, potrivit termenilor unui acord între UE și companie, a declarat un oficial european pentru Reuters, scrie Agerpres. Spre deosebire de AstraZeneca, acordul cu grupul farmaceutic francez Sanofi, care oferă un vaccin de patru ori mai scump, nu conține această clauză: compania va plăti integral eventuale despăgubiri ca urmare a efectelor adverse.

Acordul cu AstraZeneca, care transferă pe seama contribuabililor europeni o parte din riscurile asociate cu lansarea unui vaccin, a fost convenit în august, iar clauzele cu privire la responsabilitate nu au fost dezvăluite până acum. Potrivit acestui acord, AstraZeneca va plăti costuri legale numai până la un anumit prag, a dezvăluit oficialul citat de Reuters, care nu a precizat care este acest prag şi nici cum anume vor fi împărţite costurile între guvernele europene.

Protecţia financiară ar urma să acopere atât costurile legale, cât şi posibilele despăgubiri, ceea ce este ar putea fi important în eventualitatea în care ceva va merge prost.

În schimbul unui preţ mai mare pentru vaccinul său, producătorul francez Sanofi, care colaborează cu GlaxoSmithKline în calitate de partener, nu a obţinut acoperirea riscurilor acordată rivalului AstraZeneca.

Oficialul citat de Reuters a precizat că, în conformitate cu acordul convenit cu AstraZeneca, ţările UE au acceptat să plătească un preţ de 2,5 euro pentru fiecare doză de vaccin, în timp ce Sanofi a negociat un preţ de aproximativ 10 euro pentru fiecare doză.

Acordurile reflectă strategiile diferite adoptate de doi dintre cei mai mari producători mondiali de medicamente pentru a se proteja, în contextul intensificării dezbaterii cu privire la cine este responsabil pentru efectele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19. Acoperirea financiară a acestor riscuri este un element crucial în negocierile dintre producătorii de medicamente cu guvernele care sunt interesate să obţină în avans vaccinuri împotriva COVID-19.

Poziţia UE cu privire la "liabilities" ar putea explica de ce blocul comunitar, care are o populaţie mai mare decât SUA, este în urma Washingtonului în asigurarea de posibile vaccinuri împotriva COVID-19. Sistemul american transferă responsabilitatea pentru vaccinuri în întregime pe seama guvernului şi protejează producătorii de medicamente, deoarece se consideră că o vaccinare răspândită împotriva COVID-19 este benefică pentru societate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md