Cimișlia celebrează tradiția și inovația la a zecea ediție a Festivalului Strugurelui

8 septembrie 2025, Chișinău - Recent, la Cimișlia, a avut loc cea de-a zecea ediție a Festivalului Strugurelui, un eveniment ce s-a transformat într-o tradiție frumoasă în Republica Moldova. Această manifestare a adunat viticultori, producători, reprezentanți ai autorităților și vizitatori din toate colțurile țării.
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, a subliniat importanța festivalului și a muncii depuse de producători:
„Festivalul Strugurelui de Masă nu este doar un prilej de bucurie, ci și o recunoaștere a muncii voastre. Aici, tradiția se întâlnește cu inovația. Comunitatea se unește în jurul unui simbol al belșugului și speranței. Să fim mândri de ceea ce producem! Să fim uniți în ceea ce facem! Și să ducem Moldova și mai departe.”
Cu ocazia acestui festival, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a oferit diplome de apreciere producătorilor de struguri de masă, pentru a le recunoaște efortul și performanțele obținute:
• Locul I – C.A.Î.P.S. Basan-Agro (Cimișlia)
• Locul II – S.R.L. Peracos-Prim (Cimișlia)
• Locul III – G.Ț. Barcaru Mihail (Cimișlia)
• Viticultorul anului – Jumir Feodor, S.R.L. Agrif-Trans (Ialoveni)
• Cel mai bun producător de struguri pentru masă – C.A.Î.P.S. Basan-Agro (Cimișlia)
• Cel mai bun tânăr producător de struguri pentru masă – G.Ț. Loghin Andrian (Ialoveni)
În prezent, în Republica Moldova se regăsesc aproximativ 16 000 de hectare de viță de vie destinate strugurilor de masă. Din acestea, circa 1 000 de hectare sunt cultivate pe sistemul intensiv Pergola. Acest model este unul -modern, sprijinit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, și permite creșterea productivității, îmbunătățirea calității recoltei și creșterea competitivității producătorilor pe piețele externe.










































































