23:19:06 17.06.2024
Stiri

CIFRE // Candidatului PCRM la șefia Chișinăului îi PLAC BANII statului. Afaceri de MILIOANE!

Politică 29.04.2015 07:34 Vizualizări4907 Autor: Stela Mihailovici
CIFRE // Candidatului PCRM la șefia Chișinăului îi PLAC BANII statului. Afaceri de MILIOANE! capital.merket.md


Candidatul propus de comuniști pentru funcția de primar general al Chișinăului, Vasile Chirtoca, face de ani buni afaceri cu statul. Instituțiile publice centrale, dar și cele de nivel local au devenit clienți fideli ai companiilor care fac parte din holdingul „DAAC Hermes”, condus de milionarul Chirtoca.

Doar în ultimii doi ani, Agenția Achiziții Publice a înregistrat peste 370 de licitații prin care diverse instituții au procurat bunuri și servicii de la firmele lui Chirtoca în valoare totală de aproape 120 de milioane de lei.

Din cele peste 40 de firme care fac parte din holdingul „DAAC Hermes”, cinci au o colaborare fructuoasă cu statul.

Mașini pentru funcționari

Trei agenți economici – „Daac Auto”, „Daac Autosport” și „Dac Autotest” - au livrat în anii precedenți sute de mașini pentru diverse instituții publice, de la primării până la Peședinție.

Cele mai mari contracte au fost semnate în anul 2013. Parlamentul a cumpărat atunci cinci autoturisme de model „Skoda Superb” pentru care a plătit 1,8 milioane de lei. Acestea îi plimbă astăzi pe câțiva dintre șefii de fracțiuni și președinții de comisii parlamentare.

În garajul Președinției au ajuns alte câteva mașini în valoare totală de 1,7 milioane de lei cumpărate de la „Daac Auto”, iar Cancelaria de Stat și Inspectoratul Ecologic au completat, în 2013, bugetele firmelor lui Chirtoca cu peste cinci milioane de lei, cumpărând mașini pentru filialele teritoriale ale instituțiilor.

Majoritatea serviciilor de întreținere și deservire tehnică a unităților de transport sunt, de asemenea, achiziționate de la „DAAC-Hermes”. Spre exemplu, al doilea an consecutiv, această firmă câștigă licitațiile organizate de Inspectoratul Național de Patrulare pentru reparația mașinilor. Valoarea contractelor a dăpășit de fiecare dată 1,2 milioane de lei.

Baze de date pentru instituțiile statului

O altă firmă fondată de Vasile Chirtoca care se laudă că ar fi „lider în integrarea sistemelor informaționale și dezvoltare software în Moldova” câștigă zeci de licitații pentru achiziționarea tehnicii de calcul și crearea unor sisteme informaționale pentru instituțiile statului.

„Daac System Integrator” a fost firma care a semnat cele mai costisitoare contracte cu statul din ultimii doi ani. În 2013, compania a creat un Centru de Date pentru Casa Națională de Asigurări Sociale și a livrat şi instalat echipamente hardware şi de reţea în 43 de subdiviziuni teritoriale ale CNAS , iar serviciile au costat peste 15 milioane de lei.

Câte licitații au câștigat firmele lui Chirtoca în primele trei luni ale anului curent și care a fost tranzacția de milioane încheiată de „Daac System Integrator” cu Banca Națională a Moldovei, aflați din ediția print a Ziarului NAȚIONAL din 1 mai pe care o veți găsi în toate chioșcurile de presă.

Amintim că Vasile Chirtoca a fost înaintat de Partidul Comuniștilor pentru a participa în campania electorală pentru funcția de primar al Chișinăului. Acesta este un apropiat al președintelui PCRM, Vladimir Voronin, căruia i-a fost și consilier pe probleme economice în perioada în care acesta a fost șef de stat.

În perioada 2004-2008, Chirtoca i-a consiliat pe miniștrii Economiei din guvernele comuniste, conduse de Vasile Tarlev și Zinaida Greceanîi.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 836 Mașa și Medvedev
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md