Chișinăul a solicitat din nou, la cea de-a 31-a reuniune anuală a Consiliului Ministerial al OSCE, retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul R. Moldova
R. Moldova a insistat repetat, de această dată în cadrul celei de-a 31-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al OSCE, găzduite de Malta în perioada 5 - 6 decembrie curent, asupra retragerii trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul republicii noastre și asupra evacuării și distrugerii munițiilor, în conformitate cu angajamentele OSCE asumate la Summitul de la Istanbul din 1999 și cu Rezoluția 72/282 a Adunării Generale a ONU din 2018.
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Valeriu Mija, a subliniat, în cadrul dezbaterilor de la reuniune, necesitatea de a soluționa exclusiv pe cale pașnică diferendul transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
În același timp, Valeriu Mija a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a sprijini eforturile de consolidare a rolului OSCE în actualul context de securitate și a reiterat condamnarea în cei mai fermi termeni a agresiunii militare nejustificate și neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei.
Menționăm că, în marja reuniunii ministeriale a OSCE, delegația Republicii Moldova a avut mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali de rang înalt ai Secretariatului OSCE.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”