14:25:28 24.04.2024
Stiri

Chirurgii din SUA au transplantat pentru prima dată un rinichi de porc la un om, iar organul nu a fost respins

Actualitate 20.10.2021 19:59 Vizualizări4836 Autor: Ziarul National
Chirurgii din SUA au transplantat pentru prima dată un rinichi de porc la un om, iar organul nu a fost respins Getty Images


Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un pacient uman, fără a declanșa o respingere imediată de către sistemul imunitar al gazdei, fapt ce reprezintă un progres medical uriaș și care ar putea ajuta în cele din urmă la atenuarea penuriei de organe umane pentru transplant.

Procedura efectuată la spitalul NYU Langone Health din New York a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene fuseseră modificate, astfel încât țesuturile acestuia să nu mai conțină o moleculă cunoscută pentru declanșarea respingerii aproape instantanee, relatează CNN, citat de Digi24.

Cea care a primit rinichiul de porc a fost o pacientă aflată în moarte cerebrală, cu disfuncții renale, a cărei familie a consimțit experimentul înainte ca aceasta să fie deconectată la aparatele care o țineau în viață, au declarat medicii cercetători pentru Reuters.

Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat de vasele de sânge și menținut în afara corpului pacientei, oferind cercetătorilor ocazia să analizeze procesul.

Rezultatele testelor cu privire la funcțile rinichiului transplantat „au fost destul de normale”, a spus chirurgul Robert Dr Montgomery, cel care a condus studiul.

Rinichiul a produs „cantitatea de urină așteptată” de la un rinichi uman transplantat, a spus el, și nu au existat semne de respingere puternică și precoce.

Nivelul anormal al creatininei primitorului - un indicator al funcției renale slabe - a revenit la normal după transplant, a spus Montgomery.

În Statele Unite, aproape 107.000 de persoane așteaptă în prezent transplanturi de organe, între care peste 90.000 așteaptă un rinichi, potrivit autorității care monitorizează transplanturile. Timpii de așteptare pentru un rinichi sunt cuprinși între trei și cinci ani.

Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea utilizării organelor de animale pentru transplanturi, dar s-au lovit de respingerea imediată a acestora de către corpul uman.

Echipa lui Montgomery a stabilit că eliminarea unei gene specifice a porcului ar preveni problema.

Porcul modificat genetic, numit GalSafe, a fost dezvoltat de United Therapeutics Corp's Revivicor, iar experimentul a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA în decembrie 2020.

Produsele medicale dezvoltate la porci ar necesita în continuare aprobarea specială a FDA înainte de a fi utilizate pe oameni, a spus agenția.

Alți cercetători analizează posibilitatea utilizării altor componente ale porcilor GalSafe, cum ar fi valvele cardiace sau grefele de piele, pentru transplantul la pacienții umani.

Montgomery spune că acest experiment este deosebit de important și ar putea să conducă în 1-2 ani la studii finale, care ar implica transpantul de rinichi la pacienți în stadiu terminal.

Experimentul actual a implicat un singur transplant, iar rinichiul a fost păstrat doar trei zile, astfel încât orice studii viitoare ar putea evidenția noi bariere care vor trebui depășite, a mai spus Montgomery.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md