Ministru din R. Moldova: „Am luat o decizie REVOLUȚIONARĂ. Banii pentru drumuri erau repartizați pe criterii politice până acum, dar nu și de acum încolo”
Guvern a fost aprobat ieri un proiect de lege prin care instituie un mecanism nou și descentralizat de distribuire a banilor din Fondul Rutier.
Potrivit acestui mecanism, pentru prima data în istoria R. Moldova, satele și orașele vor primi direct și conform unor criterii obiective surse pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Astfel, 50% din sursele Fondului Rutier va ajunge direct în bugetele locale, în funcție de numărul de locuitori.
„Acest proiect de lege reprezintă o revoluție în ceea ce privește repartizarea Fondului Rutier. Până acum eram învinuiți că banii din acest fond erau repartizați pe criterii politice și pot să vă confirm că așa a și fost până în 2015. Dar, începând cu 1 ianuarie 2017, fiecare localitate din R. Moldova va primi resurse financiare destinate pentru reparația sau construcția drumurilor în localități. Mai exact, la fiecare 1 000 de locuitori vor fi alocate 100 de mii de lei din Fondul Rutier. Eu cred că primarii, care vor dori să realizeze proiecte mai serioase, pot să apeleze și la contribuția oamenilor, dar să obțină și alte surse de finanțare. Fiecărui cetățean îi revine 100 de lei din Fondul Rutier, iar dacă se mai adăugă 100 de lei, atunci se poate de făcut un proiect serios”, a spus ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), Iurie Chirinciuc, după ședința Guvernului.
Sursa citată a mai adăugat că reprezentanții Autorităților Publice Locale au propus inițial ca să fie introdus impozitul pentru autoturism, dar MTID nu a fost de acord. „Noi suntem de părerea că acest impozit nu va soluționa problema primarilor și nu vor fi adunate surse financiare suficiente pentru întreținerea drumurilor. Și vă dau un exemplu. În Moldova circulă 50 de mii de automobile înmatriculate în România, Bulgaria și Țările Baltice, plus alte 50 de mii înmatriculate în Transnistria. Așa că noi, împreună cu APL, consiliile raionale, societatea civilă, am elaborat acest proiect. La elaborarea acestui proiect ne-am consultat și cu majoritatea parlamentară și cred că va fi votat în Parlament”, a mai adăugat ministrul.
Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, e de părere că Guvernul a luat o decizie istorică: „Această decizie este excepțională și istorică, deoarece oferă o șansă reală satelor și orașelor din R. Moldova să se schimbe la față. A fost un proces destul lung și anevoios de discuții între APL și Guvern, dar care s-a soldat cu o variantă de compromis în interesul tuturor. În primul rând în interesul cetățenilor din satele și orașele din R. Moldova, care vor beneficia și vor simți beneficiile acestei măsuri”.
Furdui a subliniat că această decizie a Guvernului este una dintre cele mai importante și concrete măsuri de consolidare a bazei de venituri pentru bugetele locale realizată din ultimii doi ani, în conformitate cu angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare.
„Știm că nu a fost ușor de depășit barierele de mentalitate, interesele de grup și alte fantome ale trecutului, care împiedică ca lucrurile în R. Moldova să se miște. S-a demonstrat că se poate, atunci când se dorește cu adevărat să fie auzit glasul celor din teritoriu și al rațiunii”, a conchis președintele executiv al CALM.
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”