09:19:57 18.05.2024
Stiri

Cele ȘAPTE BOLI care pot fi diagnosticate în funcție de mirosul corpului

Actualitate 10.04.2024 16:59 Vizualizări1420 Autor: Ziarul National
Cele ȘAPTE BOLI care pot fi diagnosticate în funcție de mirosul corpului


Mirosul corporal este cauzat de un amestec de bacterii și transpirație pe piele. Mirosul corporal se poate schimba din cauza hormonilor, a alimentelor pe care le consumați, a infecțiilor, a medicamentelor sau a unor afecțiuni de bază precum diabetul. Antiperspirantele sau medicamentele cu prescripție medicală pot fi de ajutor.

Mirosul corporal este ceea ce simțiți atunci când transpirația intră în contact cu bacteriile de pe piele. Transpirația în sine nu miroase, dar atunci când bacteriile de pe piele se amestecă cu transpirația ta, aceasta provoacă un miros.

Mirosul corporal poate mirosi dulce, acru, înțepător sau ca ceapa. Cantitatea pe care o transpiri nu are neapărat un impact asupra mirosului tău corporal. De aceea, o persoană poate avea un miros corporal neplăcut, dar să nu fie transpirată.

Invers, o persoană poate transpira excesiv, dar nu miroase. Acest lucru se datorează faptului că mirosul corporal este un rezultat al tipului de bacterii de pe piele și al modului în care aceste bacterii interacționează cu transpirația, nu al transpirației în sine.

Transpirația este secreția de fluide de către glandele sudoripare pe suprafața pielii. Există două tipuri de glande sudoripare: ecrine și apocrine. Glandele apocrine sunt responsabile de producerea mirosului corporal.

Ce boli pot cauza mirosul neplăcut?

Dincolo de igienă, există anumite cazuri în care bolile sau afecțiunile medicale pot altera mirosul corporal al unei persoane. Iată câteva dintre cele mai importante afecțiuni medicale care cauzează mirosul corporal.

1. BROMHIDROZA

Bromhidroza este o afecțiune medicală care provoacă un miros corporal extrem. Aceasta apare atunci când bacteriile pielii tale descompun transpirația și produc un miros anormal care imită sulf sau ceapă. Există două tipuri de bromhidroză: apocrină și ecrină.

Bromhidroza apocrină este cel mai frecvent tip, cauzând miros excesiv la subraț și în zonele genitale. Acest miros apare atunci când transpirația din glandele apocrine se amestecă cu bacteriile pielii, creând un miros care poate semăna cu ceapa, cu sulful sau cu carnea crudă.

Bromhidroza eccrină este o formă mai puțin cunoscută de bromhidroză, care provoacă transpirație urât mirositoare pe mâini, picioare, cap și trunchi. Acest miros apare atunci când transpirația din glandele ecrine înmoaie cheratina pielii, descompunând bacteriile care produc mirosul excesiv.

2. HIPERHIDROZA

Hiperhidroza face ca organismul dumneavoastră să transpire mai mult decât în mod normal. În timp ce hiperhidroza nu provoacă mirosul în sine, transpirația excesivă se amestecă cu bacteriile din corpul tău, creând un miros corporal jenant. Există două tipuri principale de hiperhidroză: primară și secundară.

Hiperhidroza primară cauzează transpirație excesivă într-o singură zonă a corpului, cum ar fi axilele, mâinile, picioarele, capul și inghinalul. De obicei, este ereditară și afectează aproximativ 5% din populație.

Hiperhidroza secundară este transpirația excesivă cauzată de o afecțiune medicală sau de anumite medicamente. Hiperhidroza secundară cauzează transpirație pe tot corpul și poate fi inversată dacă cauza medicală care stă la baza acesteia este rezolvată sau eliminată.

3. DIABETUL

Pacienții cu diabet zaharat se confruntă adesea cu complicații medicale suplimentare. Infecțiile tractului urinar legate de diabet și nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot crește mirosul corporal. Cetoacidoza diabetică este o afecțiune care pune viața în pericol, în care organismul dumneavoastră duce lipsă de insulină, lipsind celulele de zahărul de care au nevoie pentru energie. Unul dintre simptome este un miros distinct de respirație fructată.

4. AFECȚIUNI TIROIDIENE

Glandele tiroidiene reglează multe funcții corporale, inclusiv răspunsul nostru la transpirație. Atunci când aveți hipertiroidism (tiroidă hiperactivă) sau boala Grave, corpul dumneavoastră poate produce o cantitate excesivă de transpirație, chiar dacă nu faceți efort.

5. INSUFICIENȚA RENALĂ ȘI DISFUNCȚIA HEPATICĂ

Rinichii și ficatul ajută la eliminarea toxinelor din corpul nostru. Atunci când nu pot funcționa corect, toxinele se pot acumula în sânge și în tractul digestiv, creând mirosuri. Boala de rinichi poate face ca ureea să facă ca transpirația ta să capete un miros de amoniac. Dacă bănuiți că aveți o afecțiune a tiroidei, a rinichilor sau a ficatului, adresați-vă prompt unui profesionist din domeniul sănătății.

6. TULBURĂRI METABOLICE

Deși acest lucru este incredibil de rar, mutațiile genetice pot afecta, de asemenea, mirosul corporal. Trimetilaminuria, sau TMAU, este o boală care vă împiedică ficatul să descompună compusul chimic trimetilamină. Trimetilamina poate avea un miros de pește sau poate mirosi a ouă sau urină. Atunci când corpul dumneavoastră nu poate descompune acest compus, acesta se acumulează în organism și este eliberat în transpirație, urină și respirație. Trimetilaminuria secundară poate apărea dacă luați doze orale mari de L-carnitină, lecitină sau colină. Lecitina și colina sunt conținute în unele suplimente alimentare. L-carnitina este folosită uneori pentru a spori forța sportivilor, iar colina tratează boala Alzheimer și Huntington. Simptomele dispar atunci când dozele sunt reduse sau eliminate.

7. HORMONII

Fluctuațiile hormonale pot provoca transpirație excesivă și, prin extensie, mirosul corporal. Adolescentele, femeile însărcinate și femeile aflate în perimenopauză sau menopauză pot avea bufeuri și transpirații nocturne, ceea ce sporește transpirația și mirosul excesiv, potrivit ThomsonThee.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md