23:51:02 26.04.2024
Stiri

Cele mai bune REMEDII împotriva sforăitului. Chiar funcționează!

Știri 07.09.2017 19:01 Vizualizări24068 Autor: Ziarul National
Cele mai bune REMEDII împotriva sforăitului. Chiar funcționează! sursa: eva.ro


Înainte ca sforăitul să devină o problemă pentru care să mergi la doctor, încearcă nişte trucuri simple. Aceste remedii simple împotriva sforăitului chiar funcţionează şi te scapă de neplăceri.

Sforăitul este provocat de perturbarea fluxului de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni, în timpul somnului. De regulă, cauza este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului sau gâtului. Astfel, țesuturile căilor respiratorii vibrează și se lovesc de partea posterioară a gâtului, iar aerul trece printr-un spațiu îngust, determinând apariția sunetelor enervante. Cu cât aerul trece printr-un loc mai îngust, cu atât vibrează mai mult ţesuturile, iar zgomotele sunt şi mai puternice.

Există mai mulţi factori care contribuie la apariţia acestei probleme, de la anatomia gurii până la consumul de alcool, dar şi câteva remedii care dau rezultate împotriva sforăitului, prezentate de site-ul everydayroots.com. Iată cele mai simple soluţii:

1. Foloseşte o minge de tenis

Dacă obişnuieşti să dormi mai mult pe spate, o minge de tenis îţi poate corecta poziţia în somn. Taie buzunarul unei cămăşi vechi şi coase-l pe spatele bluzei de pijama, în partea de sus. Bagă mingea de tenis în buzunarul cusut înainte de a urca în pat. Disconfortul creat de mingea prezentă în spatele tău te va obliga să te întorci pe o parte de fiecare dată când vei da să te aşezi pe spate, fără să te trezeşti.
Deşi e un truc ciudat, nu te vede nimeni când îl aplici acasă şi nici nu se va zgâi la pijamaua ta modificată. Contează mai mult faptul că mingea te obligă să dormi pe o parte, iar şansele de a sforăi scad considerabil.

2. Păstrează umiditatea în cameră

Dacă dormi într-o cameră cu aerul uscat, e posibil ca acest lucru să contribuie la apariţia sforăitului. Gura uscată şi membranele nazale uscate contribuie la congestie, obstrucţionând aerul şi provocând vibrarea ţesuturilor. Există două moduri de prevenire a sforăitului dacă acesta este provocat de dezumidificarea aerului din încăpere: cumpără un umidificator sau mută-te într-o localitate în care aerul nu este uscat. Cum a doua variantă e mai greu de pus în practică, cel mai la îndemână este să achiziţionezi un aparat care previne uscarea excesivă a aerului din cameră.

3. Scapă de kilogramele în plus

Ştim, uşor de zis, greu de făcut, dar greutatea chiar are legătură cu sforăitul. O persoană supraponderală poate avea mai multe ţesuturi în gât care contribuie la crearea zgomotelor din timpul somnului. Cu cât ţesuturile blochează mai mult aerul, cu atât produc mai multe vibraţii care generează sforăitul. În aceste condiţii, este indicat să slăbeşti cu câteva kilograme, atât pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, cât şi pentru sănătate, în general.

4. Ridică puţin patul

Încearcă să înalţi patul cu până la 10 centimetri în partea capului. Acest truc împiedică limba să alunece înapoi, blocând gâtul, şi poate ajuta şi la deschiderea căilor respiratorii. Pune câteva bucăţi de lemn sau cărţi sub picioarele patului pentru a-l înălţa puţin şi vezi dacă trucul te ajută să dormi mai bine.

5. Păstrează curăţenia

Alergenii precum praful, polenul, acarienii sau substanţele iritante precum cele din mobilier, din podea sau materiale textile, pot provoca respiraţia dificilă în timpul somnului şi sforăitul. De asemenea, ai grijă să schimbi periodic filtrele aparatului de aer condiţionat.

6. Încearcă să afli care e problema ta

Este important să conştientizezi că ai o problemă cu sforăitul şi să încerci să-ţi dai seama de ce se întâmplă pentru a înţelege ce poţi să faci ca să o rezolvi. Analizează-ţi cu atenţie stilul de viaţă, dieta, situaţia de la serviciu, orice crezi că are legătură cu această problemă. Te-ai îngrăşat? Bei alcool seara? Dormi pe spate şi cu gura căscată? Vorbeşte cu partenerul şi vezi ce poţi schimba pentru a evita sforăitul. Cu cât ştii mai multe despre obiceiurile tale, cu atât vei remedia mai uşor situaţia de unul singur.

7. Pastile antisforăit

Există spray-uri şi pastile despre care se spune că reduc sforăitul.

Realizate din enzime naturale care previn şi limitează congestia nazală, acestea dau rezultate în cazul unor persoane, dar nu funcţionează la fel de eficient în toate cazurile. Poţi să le încerci şi să vezi dacă te numeri printre norocoşi.

8. Pune arome diferite în umidificator

Unele uleiuri, precum cel de mentă sau de eucalipt, îţi îmbunătăţesc respiraţia şi curăţă sinusurile în timp ce dormi. Cu 30 de minute înainte de culcare, toarnă 3-5 picături în rezervorul umidificatorului. Dacă vrei să pui mai multe, poţi să faci asta după ce ai încercat o perioadă o doză mai mică, pentru a nu crea un miros înţepător şi iritant.

9. Aranjează-ţi perna

Ridicarea capului poate ajuta la eliberarea căilor respiratorii şi implicit la o respiraţie mai bună în timpul somnului. Dar dacă ţii capul prea sus când dormi, poţi să începi să sforăi. Dacă ai o pernă prea groasă sau dormi cu mai multe perne, încearcă să ajustezi puţin înălţimea capului. Ai nevoie de o pernă care să-ţi ţină capul şi gâtul într-o poziţie corectă pentru a respira corespunzător. De multe ori, sforăitul porneşte de la poziţia în care pui capul pe pernă.

10. Practică Pranayama

Pranayama este un exerciţiu yoga care te ajută să înveţi cum să-ţi controlezi respiraţia. Înveţi să respiri adânc, uşor, cum să expiri şi cum să iei cât mai mult oxigen dintr-o gură de aer, dar te şi ajută să aduci mai mult sânge oxigenat în creier, îmbunătăţind circulaţia sanguină. Totodată, este şi o extraordinară tehnică de relaxare.
Pranayama a fost folosită cu succes în tratarea tulburărilor somnului, precum apneea. E bine să mergi la un curs şi să practici apoi acasă această tehnică - îţi va crea o senzaţie de odihnă, reîmprospătare şi energie, asigurând şi un somn mai bun.

11. Lucrează-ţi muşchii

Nu, nu trebuie să mergi la sală şi să tragi de fiare, dar nici nu te aştepta la ceva foarte uşor. Trebuie să ai răbdare, iar asta se rezolvă mai uşor dacă priveşti acest exerciţiu ca pe o joacă de genul „ia să vedem dacă-s în stare de asta...”.
Întărirea muşchilor din cavitatea bucală şi din gât poate reduce şansele de a sforăi.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ţesuturile îşi pierd vigoarea şi elasticitatea şi nu vor mai lucra ca altădată când respiri. Sunt mai multe exerciţii pe care le poţi face, iată unul simplu: încearcă să aduci partea inferioară a mandibulei în faţa celei superioare, cu dinţii expuşi, în timp ce numeri încet, în gând, până la 10. Repetă-l de 5-10 ori pe zi.

12. Evită alcoolul şi sedativele

E o regulă simplă şi clară: nu bea alcool şi nu lua sedative cu două ore înainte de culcare! Ambele contribuie la relaxarea muşchilor şi a ţesuturilor, contribuind la blocarea căilor respiratorii, iar rezultatul este apariţia sforăitului.

În concluzie, nu uita că sforăitul nu are un tratament specific. Pentru a scăpa în mod natural de acest fenomen supărător trebuie să-ţi studiezi stilul de viaţă şi să încerci să-l schimbi. Fă mişcare, slăbeşte, evită alergiile şi mai ales ai grijă la poziţia în care dormi - toate acestea pot declanşa zgomotele supărătoare.


Pe de altă parte, ceea ce funcţionează în cazul unora nu are efect în cazul altora, aşa că fiecare trebuie să încerce să depisteze ce anume îl face să sforăie.
Dacă problema sforăitului devine acută şi nicio încercare de rezolvare nu dă rezultat, cel mai indicat este să consulţi un medic.

Sursa: eva.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md