02:56:24 24.04.2024
Stiri

Cel mai SPECTACULOS fenomen al ANULUI, care poate fi văzut pe cer. Vremea va fi PERFECTĂ! Ce poți VEDEA?

Actualitate 12.08.2022 15:13 Vizualizări1177 Autor: Ziarul National
Cel mai SPECTACULOS fenomen al ANULUI, care poate fi văzut pe cer. Vremea va fi PERFECTĂ! Ce poți VEDEA?


O dată pe an, de la mijlocul lunii iulie și până la sfârșitul lunii august, Pământul trece prin mii de roci spațiale minuscule. Oamenii cunosc acest eveniment drept ploaia de meteori Perseide, sau mai simplu Perseidele.

Anul acesta, Perseidele își ating maximul între 12 și 13 august. Din păcate, Luna Plină va face observarea meteorilor destul de dificilă. Am putea vedea în jur de 10 sau 20 de meteori pe oră în timpul maximului, potrivit NASA, în scădere de la 50 sau 60 pe oră într-un an fără Lună Plină.

Totuși, am putea observa câteva „stele căzătoare”.

Perseidele sunt unele dintre cele mai cunoscute ploi de meteori ale anului. Meteorii își fac apariția în fiecare vară, atunci când planeta noastră trece prin „coada” cometei Swift-Tuttle, care a trecut ultima oară pe lângă noi în 1992.

Pe măsură ce Terra trece prin rămășițele înghețate și stâncoase ale cometei, mici reziduuri spațiale trec prin atmosfera noastră, atingând o temperatură de 1.650 grade Celsius și brăzdând cerul cu viteze de peste 160.000 kilometri la oră, scrie Science Alert.

Mare parte dintre acești mici meteori ard în atmosferă, deși rareori unii se prăbușesc pe suprafața planetei noastre, astfel că primesc denumirea de „meteoriți”.

Deși Perseidele durează timp de câteva săptămâni, cel mai frumos spectacol începe atunci când Terra trece prin cea mai densă parte din norul cometei Swift-Tuttle.

Într-un an oarecare, pasionații de astronomie se pot aștepta la aproximativ 60 de meteori pe oră. Anul acesta, numărul va fi considerabil mai mic, pentru că Luna Plină va lumina foarte puternic.

Cel mai bine ar fi să găsim un loc extrem de întunecat de unde putem să observăm cerul în orele dinaintea răsăritului. Ochii noștri au nevoie de până la 30 de minute pentru a se obișnui cu întunericul. Apoi, ar trebui să ne îndreptăm privirea spre nord, în direcția constelației Perseu.

Oamenii urmăresc Perseidele de mii de ani. În 1862, doi astronomi, Lewis Swift și Horace Tuttle, au descoperit în mod independent o cometă masivă, cunoscută acum drept Swift-Tuttle.

Câțiva ani mai târziu, un alt astronom a realizat că această cometă produce ploaia de meteori Perseide. Cometa Swift-Tuttle este uriașă. Oamenii de știință spun că este cel mai mare obiect cunoscut care a zburat în mod repetat prin apropierea Pământului. Nucleul cometei (partea centrală și solidă a cometei) măsoară 26 kilometri în lățime.

Prin comparație, asteroidul Chicxulub care a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani și a dus la dispariția dinozaurilor măsura doar 12 kilometri.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md