CEDO le va face dreptate profesorilor școlilor cu predare în limba română din Transnistria


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a înștiințat pe 20 octombrie Guvernele R. Moldova și Rusiei despre cauza inițiată de directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev și alți 13 profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, ce s-au plâns că le-a fost violat dreptul la libertate și siguranță,
Plângerea a fost depusă în 2014 după ce Ion Iovcev, contabilul și șoferul Liceului „Lucian Blaga”, care aduceau salariile pentru angajații instituției, au fost reținuți de așa-zisele autorități de la Tiraspol, fiind învinuiți că au săvârșit contrabandă cu mijloace bănești.
Totodată, în cererea depusă la CEDO, reclamanții au invocat violarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, ca urmare a interdicțiilor de utilizare a limbii române în baza alfabetului latin.
Un alt aspect invocat de reclamanțIi, care ocupă funcții de administrare în școlile din Transistria, este violarea art. 8 al Convenției sub aspectul verificării corespondenței și înregistării convorbirilor telefonice.
Reclamanții sunt reprezentați la CEDO de către avocaţii Asociației Promo-LEX. Directorul instituției, Alexandru Postică, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că existe șanse mari ca profesorii din școlile cu predare în limba română din Transnistria să fie despăgubiți de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
„Comunicarea cererii guvernelor R. Moldova și Rusiei este o etapă importantă, pentru că aici ajunG doar 2-3% din plângerile depuse la CEDO. Până în luna martie 2016, Guvernul trebuie să depună observațiile asupra dosarului”, a precizat Postică.









































































