CEDO condamnă Rusia pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Ucraina și pentru distrugerea zborului MH17 în 2014


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat miercuri Rusia, în două hotărâri separate, pentru multiple încălcări ale drepturilor omului în Ucraina. Aceste plângeri se referă la operațiunile din 2014 în Donbas, războiul început în februarie 2022 și distrugerea zborului MH17 în iulie 2014.
Decizia a fost luată de către Marea Cameră a CEDO, cel mai înalt for al său. Aceasta este formată din 17 judecători și a stabilit că Rusia a încălcat dreptul internațional în Ucraina. Este pentru prima oară când CEDO declară Moscova responsabilă de astfel de încălcări după invazia de mare amploare a Ucrainei în 2022. CEDO a adunat trei plângeri depuse de Ucraina împotriva Rusiei. Acestea privesc operațiunile din Donbas din 2014 și războiul declanșat pe 24 februarie 2022. Totodată, CEDO stabilește că Rusia este la originea doborârii zborului MH17, ceea ce a dus la moartea a 298 de persoane.
Acesta este primul tribunal internațional care face Rusia responsabilă pentru tragedia provocată în 2014. La 17 iulie același an, un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă BUK fabricată în Rusia, deasupra unui teritoriu controlat de separatiști proruşi.
”EXECUȚII ALE UNOR CIVILI” ȘI ”ACTE DE TORTURĂ” În urma unei hotărâri lungi, citite timp de peste 40 de minute de către preşedintele CEDO, judecătorul francez Mattias Guyomar, Rusia a fost considerată vinovată. Aceasta a comis execuții ale "civili și militari ucraineni în afara luptelor", "acte de tortură", precum și "deplasări nejustificate de civili", sau "distrugeri, jafuri și exproprieri".
Statul pârât trebuie să elibereze imediat sau să asigure siguranța deplină tuturor persoanelor care au fost private de libertate pe teritoriul ucrainean ocupat sau controlat de Rusia și care sunt în continuare deținute. Decizia a fost luată de Curtea cu sediul la Strasbourg.
Curtea mai stabilește că Rusia trebuie să coopereze urgent în implementarea unui mecanism internațional și independent care să asigure identificarea rapidă a copiilor transferați din Ucraina. Aceștia fie au fost aduși în Rusia, fie pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia.
Din septembrie 2022, Rusia nu mai este parte a Convenției europene a drepturilor omului, din cauza agresiunii Ucrainei pe care a lansat-o cu câteva luni mai înainte. Totuși, ea rămâne responsabilă pentru încălcările drepturilor fundamentale comise înainte de această dată. Condamnarea Rusiei de către CEDO are un caracter simbolic. De la acea dată, Moscova nu mai oferă niciun răspuns în fața CEDO.













































































