CEC: La alegerile prezidențiale din 2016, doar 0,1% dintre alegătorii de peste hotare au votat în baza pașapoartelor expirate


Comisia Electorală Centrală (CEC) susține că, la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, peste hotare au votat în baza pașapoartelor expirate doar 0,1% din cei care s-au prezentat la urne.
Mai exact, din cei 138 350 de cetățeni care au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 noiembrie 2016 la secțiile electorale de peste hotare numai 175 și-au exercitat dreptul în baza pașapoartelor expirate.
„Analizând datele din SIAS „Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, constatăm că din numărul cetățenilor R. Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceștia și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate 175 de alegători”, cităm dintr-un comunicat de presă al CEC.
Amintim că Blocul „ACUM” i-a solicitat CEC-ului să permită la alegerile din 24 februarie curent votul în baza pașapoartelor expirate, menționând că peste hotare s-ar afla peste jumătate de milion de moldoveni cu acte nevalabile.
De cealaltă parte, autoritatea electorală centrală face referire la o decizie a Curții Constituționale din 14 ianuarie curent, potrivit căreia cetățenii urmează să voteze la alegerile parlamentare doar în baza actelor de identitate valabile, dar și la datele Agenției Servicii Publice care arată peste 58 de mii de cetățeni ai R. Moldova cu pașapoartele expirate.
Anterior, un raport al OSCE arăta că practica votului în baza pașapoartelor expirate „trebuie revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri şi limitării folosirii listelor electorale suplimentare”. „La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se menționa în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010.
OSCE recomanda autorităţilor de la Chişinău să depună eforturi „pentru asigurarea faptului că toţi cetăţenii sunt în posesia unor acte de identitate valabile”.








































































