10:39:49 29.03.2024
Stiri

Cea mai PROSPERĂ țară din UE, la urne: Cum funcționează alegerile pentru Bundestag și cum se formează viitorul guvern german

Știri 24.09.2017 16:00 Vizualizări1464 Autor: Ziarul National
Cea mai PROSPERĂ țară din UE, la urne: Cum funcționează alegerile pentru Bundestag și cum se formează viitorul guvern german Politico Europe


Alegerile din 24 septembrie vor decide componența viitorului Bundestag. Scrutinul este organizat în mod normal din patru în patru ani, dacă legislativul nu se autodizolvă, și are loc duminica sau într-o zi de sărbătoare. Ziua este stabilită de președintele federal, de regulă la propunerea cancelarului sau cancelarei. După cum se menționează în legea fundamentală, la articolul 20, puterea de stat emană de la popor, notează Deutsche Welle.

Alegeri parlamentare pe 24 septembrie în Germania

Toți cetățenii germani care au împlinit 18 ani au dreptul de a vota. Dacă au domiciliul în Germania, primesc din timp o înștiințare de la biroul electoral.

Aproximativ 61,5 milioane de germani își pot exercita dreptul la vot la alegerile parlamentare din acest an. Participarea la urne e, ce-i drept în scădere, dar încă la un nivel acceptabil în comparație cu alte state. La alegerile din 2013, aceasta a fost de 71,5 la sută.

Prin scrutinul legislativ sunt aleși deputații pentru Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german. Aleși pot fi cetățenii germani, care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția celor care se află într-o clinică psihiatrică sau au fost condamnați la peste un an de detenție. La alegerile pentru Bundestag participă toate partidele politice recunoscute, care și-au desemnat candidații. Dacă cineva dorește să se prezinte ca independent, trebuie să dispună în propria circumscripție electorală de cel puțin 200 de susținători și nu poate candida decât acolo.

CITIȚI și ALEGERI ÎN GERMANIA // Mizele unui scrutin care ar putea SCHIMBA soarta Uniunii Europene

Fiecare alegător are două opțiuni. Cu primul vot poate fi ales direct un candidat din circumscripția electorală de care aparține. La actualele alegeri există 299 de circumscripții cu câte aproximativ 250.000 de locuitori. Cu al doilea vot este aleasă lista de candidați a unui partid – votul decisiv, deoarece așa este stabilit după alegeri raportul de forțe din Parlament.

Cine și câți candidați obțin un fotoliu parlamentar se decid printr-un proces în etape. Mai întâi se repartizează landurilor federale în funcție de numărul de locuitori minimum de mandate parlamentare stabilit, în prezent la 598. Al doilea vot decide câți reprezentanți ai partidelor, care vor face parte din noul legislativ, obțin un mandat. Dar deoarece candidații care pot obține așa-numite mandate directe – 299 la număr – pot primi de asemenea un fotoliu parlamentar, e posibil ca un partid să dețină mai multe locuri în Bundestag decât numărul stabilit prin cel de a doua opțiune a electoratului. Pentru a restabili echilibrul de forțe, se suplimentează numărul locurilor în Parlament. Fapt care se întâmplă mereu, dat fiind că formațiunile conservatoare CDU și CSU au în general succes cu candidații aleși prin mandat direct. De astceastă dată, Bundestagul ar putea ajunge să reunească chiar 700 de deputați. Aceștia vor aparține după toate probabilitățile partidelor unionale conservatoare, SDP, Stângii, Verzilor și AfD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md