Ce sumă a obținut statul din vânzarea, în 2016, a zeci de bunuri de stat: Printre obiectivele vândute se numără „Aeroport Catering”, magazinul „Unic” și „Vinăria Bardar”


Puțin peste 320 de milioane de lei. Atât a obținut statul în 2016 din privatizarea a 69 de bunuri proprietate publică.
Potrivit Agenției Proprietății Publice, în total au fost vândute 28 de pachete de acțiuni, 22 de bunuri la concurs comercial, 17 bunuri la licitație cu strigare, două bunuri la concurs investițional.
Drept rezultat, au fost privatizate nouă bunuri, inclusiv pachetele de acțiuni ale statului din patru societăți pe acțiuni - S.A. „Aeroport Catering” (100%), mun. Chişinău; S.A. „Amelioratorul” (99,385%), or. Taraclia; S.A. „Magazinul Universal Central UNIC” (85,45%), mun. Chişinău; S.A. „Fabrica Vinuri Vinăria-Bardar" (0,005%), raionul Ialoveni, s. Bardar, două întreprinderi de stat - Î.S. „Întreprinderea de Reparare şi Exploatare Auto”, mun. Chişinău, str. Burebista, 17 și Î.S. „Centrul de Instruire și Producție”, mun. Chişinău, str. Pantelimon Halippa, dar și 3 obiecte nefinalizate - Centrul comercial, s. Dezghingea, UTA Găgăuzia; Club cu rețele inginerești, s. Horodiște, raionul Călărași, Ambulatoriu, s. Codreanca, raionul Strășeni).
De asemenea, au fost privatizate 29 de încăperi nelocuibile date în locaţiune și încheiate 15 contracte de vânzare-cumpărare a terenurilor aferente bunurilor proprietate privată.
În anul trecut, autoritățile au acceptat privatizarea bunurilor proprietate publică de stat în sumă totală de 341,6 milioane de lei, dar până la finele anului 2016 în bugetul de stat au fost achitate 321,4 milioane de lei.
Cheltuielile aferente deetatizării și activităților postprivatizare au constituit 744,8 mii de lei pentru contractarea serviciilor de evaluare a bunurilor supuse privatizării, achitarea serviciilor prestate de oficiile cadastrale teritoriale, deplasări în scop de instruire, dotarea tehnică, publicitatea comunicatelor informative privind desfășurarea deetatizării și rezultatele procesului etc.
Tot pe parcursul anului trecut, au fost monitorizate 72 contracte de parteneriat public-privat și concesiune, înregistrate în Registrul patrimoniului public.









































































