06:00:43 23.06.2021
 
Stiri

Ce se întâmplă atunci când plouă, deși e soare

Actualitate 17.05.2021 16:44 Vizualizări536 Autor: Ziarul National
Ce se întâmplă atunci când plouă, deși e soare Pixabay


Natura este spectaculoasă și măreață și, oricât de mult încercăm noi să învățăm secretele ei, oricât de evoluată este știința sau tehnologia, mereu vor fi mici secrete pe care nu le vom afla, poate, niciodată.

Unul din fenomenele meteo care a stârnit mereu nedumerire sau superstiții a fost ploaia cu soare sau, așa cum este ea denumită în limbajul de specialitate din străinătate, „sunshower”.

Explicația științifică:

Ploaia cu soare este acel fenomen meteo în care într-o regiune în care strălucește soarele apar totuși stropi de ploaie. De ce se întâmplă acest lucru? Potrivit specialiștilor de la Prognoze Meteo, sunt două explicații științifice:

  1. Ploaia cu soare poate apărea ca urmare a transportului picăturilor de ploaie de către rafalele de vânt dintr-o zonă unde avem o ploaie sau o furtună în desfășurare, de la distanțe chiar și de zeci de km.
  2. O altă situație în care putem avea parte de ploaie cu soare ține de condițiile de instabilitate atmosferică pe care le întâlnim mai ales primăvara și vara. Variațiile de temperatură fac ca masele de aer să aibă mișcări ascendente și descendente rapide. În timp ce aerul care se ridică se răcește, condensând vaporii și dând naștere norilor și precipitațiilor, aerul care „se prăbușește” duce la disiparea norilor astfel că pot apărea zone de cer senin prin care pot cădea precipitațiile generate de masele de aer ascendente.

Unul din efectele cele mai frumoase ale ploii cu soare” este curcubeul, care poată apărea dacă soarele se află poziționat la un unghi cât mai jos.

Ploaia cu soare, efecte negative în agricultură

Fenomenul de ploaie cu soare, pe cât de spectaculos și frumos ni se pare nouă pe atât de nedorit este de agricultori, cei care spun că ploile cu soare sau ploile rapide sunt cele care mănează și afectează sever culturile agricole, mai ales că vorbim de umiditate și temperaturi ridicate, ingredientele ideale pentru dezvoltarea infecțiilor și a bolilor la plante.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md