23:34:52 26.04.2024
Stiri

Ce să faci când copil tău nu vrea să meargă la școală

Actualitate 20.10.2022 08:58 Vizualizări1562 Autor: Ziarul National
Ce să faci când copil tău nu vrea să meargă la școală


Când ne confruntăm cu copilul nostru care nu vrea să meargă la școală, primul lucru la care ne gândim este că acesta ar fi un alt capriciu. Uneori, totuși, unii dintre noi pornesc pe o tangentă încercând să disecă problema, întrebându-ne care este cauza reală a acestei stări de rău.

Cum să distingem capriciul de disconfort? Chiar și un capriciu este o manifestare a disconfortului. Copilul ne arată disconfortul său cu metodele sale de comunicare. Capriciul nu este nemotivat. Plânsul și țipetele sunt o explozie de emoții necontrolate, care se bazează pe cererea unei nevoi.

Adultul trebuie să încerce să asculte, să se coboare la nivelul copilului, să înțeleagă ce ne comunică și care este motivația refuzului de a merge la școală.

Gândul că nu vrei să mergi la școală apare seara, dimineața imediat ce te trezești sau în afara porții? De asemenea, este important să se ia în considerare contextul și mediul în care are loc. Dacă reticența lui de a merge la școală persistă o perioadă îndelungată, nu mai putem vorbi de o mică dorință normală de a relua angajamentele, având în vedere că școala pentru copii este distracție și experiență dar și responsabilitate și efort, potrivit Di Lei, transmite DCnews.ro.

Adultul care încearcă să asculte nevoile copilului va încerca să se concentreze pe înțelegerea motivației. Va trebui să se întrebe dacă este oboseala trezirii dimineții, timpii de pregătire, contextul clasei, probleme relaționale, oboseala la studiu, dificultatea de a se separa de părinți și de mediul acasă.

Abia când suntem capabili să înțelegem motivul, putem deveni mediatori pentru copil.

Știm că, în mod special copiii mici, dar și cei mai timizi și introvertiți, uneori nu își verbalizează dificultățile. Le pot ascunde, se pot preface că nu le dau importanță chiar și atunci când cresc mai mari. Dacă noi, părinții, nu suntem deosebit de prezenți în viața lor de zi cu zi sau trăim un moment foarte solicitant din punct de vedere personal și profesional, este posibil să nu putem citi semnalele care nu își găsesc spațiu în limbajul copilului nostru.

Este esențial să însoțești copilul să conștientizeze emoțiile trăite, să denumești și să verbalizezi emoțiile și gândurile care le influențează.

Este important să râmâi calm chiar și în cele mai intense momente de refuz și protest ale copilului. Evită să te pui într-un mod de provocare sau de luptă, pentru că asta închide dialogul. Strigătul, amenințarea, darea de ultimatumuri nu ajută copilul, ci creează distanță mai mare.

Nu există magie care să îl facă să meargă la școală, dar poți încerca să implementezi strategii pentru a crește motivația. Un copil care nu este interesat de școală este un copil care nu este foarte motivat. Este nevoie de răbdare, ascultare și motivare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md