12:33:02 24.05.2025
Stiri

Ce s-a întâmplat după ce doi bolnavi de cancer au primit celule imunitare modificate genetic?

Actualitate 08.02.2022 07:27 Vizualizări1615
Ce s-a întâmplat după ce doi bolnavi de cancer au primit celule imunitare modificate genetic? Shutterstock

În 2010, doi pacienți cu cancer de sânge au primit o imunoterapie experimentală, iar cancerele lor au intrat în remisiune. Zece ani mai târziu, celulele imunitare modificate genetic care luptă împotriva cancerului utilizate în terapie erau încă în sângele lor, semn că tratamentul poate fi util pe termen lung.

Studiul despre acestea a fost publicat pe 2 februarie în Nature.

Doug Olsen, un bărbat din California, a fost unul dintre pacienți. „Din punctul de vedere al pacientului, atunci când ți se spune că nu mai ai opțiuni, este important ca întotdeauna să-ți păstrezi speranța. Și, cu siguranță, am sperat că acest lucru va funcționa”, a spus Olsen, citat de Science News.

Tratamentul, cunoscut sub numele de terapie cu celule CAR-T, a folosit celulele imunitare modificate genetic ale pacienților pentru a urmări și ucide celulele canceroase. Pe baza rezultatelor, „putem concluziona acum că celulele CAR-T pot vindeca de fapt pacienții cu leucemie”, a spus imunologul oncologic și coautorul studiului Carl June, de la Universitatea din Pennsylvania.

Olsen și celălalt pacient aveau leucemie limfocitară cronică. Amândoi au răspuns bine la tratamentul inițial. Dar nu era clar cât timp vor rămâne în organism celulele modificate, prevenind revenirea cancerului, transmite Descoperă.

Medicii și cercetătorii din domeniul cancerului „nu folosesc prea des cuvinte precum „vindecă””, a spus oncologul și coautorul studiului David Porter, de la Universitatea din Pennsylvania. Dar având în vedere că ambii pacienți au rămas fără cancer timp de mai mult de un deceniu, a spus el, terapia a funcționat „dincolo de așteptările noastre cele mai îndrăznețe”.

Marea dezamăgire vine din faptul că imunoterapia nu funcționează pentru toată lumea, a adăugat Porter. Unii oameni nu răspund la tratament. Alții pot dezvolta reacții adverse periculoase. Dar cercetătorii „încep să învețe mecanismul acestor celule modificate, astfel încât să le poată face să funcționeze pentru mai mulți oameni”, a spus el.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte