02:07:36 29.09.2022
Stiri

Cazul „Energoalians”: O firmă în spatele căreia ar sta Platon a atacat R. Moldova la Curtea de Apel din Kiev și cere peste 34 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova

Actualitate 16.06.2021 16:13 Vizualizări2781 Autor: Ziarul National
Cazul „Energoalians”: O firmă în spatele căreia ar sta Platon a atacat R. Moldova la Curtea de Apel din Kiev și cere peste 34 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova
Poză simbol


Guvernul de la Chișinău a desemnat astăzi Biroul Asociat de Avocaţi „Ceachir, Zamfir & Partenerii” să reprezinte, în parteneriat cu LLC „Kinstellar” din Ucraina, interesele R. Moldova în acţiunea înaintată de către Societatea Comercială ucraineană „Научно-производственная фирма Стилекс” Ucraina împotriva statului nostru.

Cauza a ajuns la Curtea de Apel din Kiev și vizează o așa-zisă datorie de peste 34 de milioane de dolari pe care firma „Energoalians”, în spatele căreia s-ar afla controversatul Veaceslav Platon, o pretinde de la R. Moldova pentru livrarea energiei electrice în secolul trecut.

Cabinetul de miniștri a decis să aloce suma de 6 000 de dolari pentru avocații care vor pleda cauza R. Moldova în instanța de la Kiev.

Amintim că, pe 25 octombrie 2013 prin sentința arbitrajului ad-hoc din Paris, Franța, a fost dispusă încasarea din contul bugetului de stat al Republicii Moldova în beneficiul OOO „Энергоальянс” din Ucraina un prejudiciu material în sumă de 34 de milioane de dolari.

CITIȚI și R. Moldova, ochită „platonic” la Paris

Pe 25 noiembrie 2013, Guvernul, prin intermediul reprezentantului său din prima instanţă, a declarat apel la Curtea de Apel din Paris care a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova, până la adoptarea deciziei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene în contextul demersului reprezentanţilor statului.

În pofida acestui fapt, succesoarea în drepturi a OOO „Энергоальянс” - „Научно– производственная фирма Стилекс”, a înregistrat, pe 7 octombrie 2020, la Curtea de Apel din Kiev o cerere împotriva Republicii Moldova cu privire la recunoaşterea și executarea pe teritoriul Ucrainei a sentinței arbitrajului Ad - Hoc din Paris din 25 octombrie 2013. Prin încheierea din 12 octombrie 2020 a Curţii de Apel din Kiev, cererea reclamantului a fost declarată inadmisibilă ca fiind tardivă.

Nefiind de acord cu actul de dispoziţie a instanţei de judecată, societatea comercială „Научно– производственная фирма Стилекс” a declarat apel, iar Ministerul Justiţiei a prezentat referinţă prin care a invocat legalitatea încheierii din 12 octombrie 2020 a Curţii de Apel din Kiev şi a solicitat menţinerea acesteia. La 28 ianuarie 2021, Înalta Curte de Casaţie a Ucrainei a admis apelul în cauză şi a repus în termen reclamantul/creditorul restituind pricina la rejudecare la faza primirii acţiunii în Curtea de Apel Kiev. Prin încheierea din 9 februarie 2021 Curtea de Apel din Kiev a dispus deschiderea procedurii de examinare în fond a cererii societăţii comerciale „Научно–производственная фирма Стилекс” împotriva Republicii Moldova cu privire la recunoaşterea și executarea pe teritoriul Ucrainei a sentinței arbitrajului Ad - Hoc din Paris şi acordarea unui termen de 30 zile Republicii Moldova pentru prezentarea observaţilor pe fond. Totodată, instanța a respins cererea reclamantului de aplicare a măsurilor de asigurare pe bunurile statului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md