09:35:17 18.02.2020
 
Stiri

Cazul de boală, provocat de virusul West Nile, CONFIRMAT la un bărbat de 70 de ani din Cahul: Cum se manifestă infecția și cum să ne protejăm de țânțarii care răspândesc virusul

Știri 06.09.2019 16:19 Vizualizări1124 Autor: Ziarul National
Cazul de boală, provocat de virusul West Nile, CONFIRMAT la un bărbat de 70 de ani din Cahul: Cum se manifestă infecția și cum să ne protejăm de țânțarii care răspândesc virusul
Poză simbol


Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) confirmă cazul de boală provocat de virusul West Nile, înregistrat la un bărbat de 70 ani din municipiul Cahul.

Persoana s-a îmbolnăvit pe 24 august curent, prezentând oboseală, mialgie și febră de peste 39.

Bărbatul a fost internat inițial la spitalul din Cahul, iar ulterior a fost transferat la Institutul de urgență din Chișinău.

ANSP susține că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută, dar pe 18 august curent fusese în vizită la Galați, România, unde au fost înregistrate cazuri de boală pe parcursul anului 2019.

În această varp, în România au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decese.

Apecialiștii ANSP atrag atenția că infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalelor, păsărilor bolnave.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Persoanele infectate cu virusul West Nile pot prezenta următoarele simptome:

 • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
 • febra ridicată (380-400C) însoțită de durere de cap intensă;
 • dureri de gât, mușchi și articulații;
 • sensibilitate crescută la lumină.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari?

 • Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.
 • Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizați plimbările în timpul nocturn.
 • Utilizați substanțe chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) când sunteți în aer liber.
 • Montați plase antimoschitla ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.
 • Asigurați amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții.
 • Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor care își depun ouăle în apa stătătoare.
 • Desecați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanați subsolurile inundate din blocurile de locuit, etc. Apariția țânțarilor în apartamente este legată de înmulțirea lor în masă și în subsolurile inundate, unde apa poluată se acumulează în cantități mari.
 • Asigurați revizia sistematică a rețelelor de apeduct și canalizare, cu repararea imediată a lor și evacuarea permanentă a apei care se acumulează în subsolurile blocurilor de locuit.
 • Evacuați regulat gunoiul menajer.
 • Respectați regulile de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire.
 • Adresați-vă operativ după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.

  Menționăm că, pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile (170) au fost raportate de opt țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Serbia (7) și Turcia (7) au înregistrat 14 cazuri în sezonul 2019. 17 decese provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md